INEDIT! Bucată de meteorit căzută la Bunești! Acoperişul unei case a fost distrus parţial

Acoperișul unei case a fost distrus parțial, dar oamenii nu se tem și spun că vor dormi liniștiți. În 45 de ani Oltenia a fost ferită de un astfel de eveniment


Fenomen mai puţin obişnuit produs în comuna vâlceana Buneşti. Un bolovan de gheaţă, de câteva kilograme, a lovit acoperişul unei case, distrugând o parte din acesta. Bucăţi de gheaţă desprinse din bolovan au căzut în mijlocul gospodăriei. Evenimentul s-a produs ieri, în plină zi, când afară nu era strop de ploaie, ci doar bătea puţin vântul, iar temperatura aerului era de peste 12 grade Celsius. La căderea bucăţii de gheaţă, o parte din acoperiş s-a rupt şi a afectat și podul casei. Din fericire, în casa lovită de gheata căzută din senin nu se afla nicio persoană, astfel că nimeni nu a avut de suferit.

Impactul a fost mare, sunetul ca de rachetă

Proprietarii casei afectate s-au grăbit să strângă gheaţa spartă în găleţi şi să repare stricăciunile, chiar dacă s-au gândit că e vorba de un fenomen meteorologic rar, de care s-a minunat tot satul. “Ieri, în jurul orei 14.00, dinspre deal, m-am pomenit cu un zgomot, ca de rachetă. S-a auzit o bubuitură, a venit cu o viteză foarte mare, nu ne-am dat seama despre ce este vorba. Am venit aici să vedem ce este prin curte, erau bucăți de gheață, cât pumnul. Ne-am dat seama că este ceva de la fenomenele meteo, dar am crezut că a ajuns în gard. Mai spre seară am observat gaura din acoperiș. În pod era ruptură măricică, erau bucăți de gheață cât pumnul. Le-am luat, erau bucăți dure. Acoperișul era tablă de 0,4 plus șiță sub tablă. Impactul a fost mare, viteza sigur a fost mare. Nu îmi este frică pe viitor, asta este. Am mai auzit în alte zone, dar nu chiar așa de mare bulgărele. Nu am întrebat pe nimeni, am strâns. Doamne Ferește să se mai întâmple. Probabil schimbările de climă duc la astfel de fenomene. Poate este un semn de noroc, cine știe”, spune proprietara casei avariate.


“Am văzut gaura de acolo, mi-a povestit fata că a venit o bucată mare de gheață și a trecut prin tavan, în condițiile în care tabla era groasă. Eu cred că a avut 50 de kilograme. Noroc că nu stătea nimeni acolo. Nu am mai văzut gheața, au dus-o pe vâlcea. Dacă venea la mine trecea până jos, fânarul îl dărâma dacă ajungea acolo. Bugărele a fost mare, dar s-a împrăștiat peste tot, și pe bătătură”, completează o vecină.

Ce spun specialiștii: În Oltenia nu s-a mai întâmplat în ultimii 45 de ani

Specialiștii în meteorologie spun ca e posibil ca bucata de gheata care cântărea câteva zeci de kilograme să se fi desprins dintr-o cometă. “Fenomenul despre care vorbim este un meteorit din gheață. El apare în spațiul cosmic după desprinderea din comete din trecutul îndepărtat al Pământului. De altfel, imensa cantitate de apă de la noi a fost formată prin ciocniri cu comete. Ceea ce am văzut este o mică sursă de apă proaspătă. De fapt apa se produce prin acumulare din astfel de căderi. Apa din oceane și mări se reciclează prin fenomenul de reciclare și ploaie. Un meteorit format din gheață a străbătut spațiul cosmic și a căzut. Într-un decurs de aproape 45 de ani de activitate în domeniul meteorogiei, în Oltenia nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. La nivelul țării nostre și în alte zone ale lumii s-au mai întâmplat astfel de fenomene”, a declarat ION MARINICĂ, meteorolog. Fenomenul este unul nemaiîntâlnit în Oltenia și foarte rar în țara naoastră.

Gabi Cîrjaliu