Grigore Crăciunescu vrea mai mulţi bani pentru presa locală

Joi, 27 aprilie, va avea loc o şedinţă a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea în care aleşii municipali vor aproba şi programul evenimentelor dedicate „Zilelor Râmnicului”. Pentru acest eveniment, care marchează 629 ani de la prima atestare documentară a municipiului, se va aloca suma de 11.180 lei.

Consilierul municipal liberal Grigore Crăciunescu, ales recent prim vicepreşedinte al liberalilor râmniceni, va face cu această ocazie o propunere interesantă executivului primăriei.
“Am remarcat în ultimii ani eforturile constante ale mas mediei locale vâlcene, care deşi traversează o perioadă critică, dificilă, în care veniturile i-au fost dramatic diminuate, a continuat să popularizeze acţiunile culturale şi sportive din municipiu. Presa locală promovează lansările de carte, vernisajele, activitatea celor două teatre, a Filarmonicii, a muzeelor, a şcolilor din oraş, a evenimentelor sportive, cinematografice şi multe altele fără a fi remunerată pentru aceste servicii. În plus, din puţinul veniturilor lor televiziunile şi firmele editoare de ziare plătesc impozite şi taxe oraşului, chirii, redevenţe, contribuţii pe drepturile salariale şi procente din banii obţinuţi pe publicitate. De aceea vreau să îl rog pe primarul Mircia Gutău să profite de majoritatea pe care o are în Consiliul Local şi să aloce presei locale, tuturor ziarelor şi televiziunilor, o sumă fixă pentru ca mass media locală să promoveze profesionist tot ceea ce se va întâmpla în 20 mai şi în 29 iulie cu ocazia celor două mari sărbători ale râmnicenilor”, ne-a declarat Grigore Crăciunescu.
„Ce1 mai important element al identităţii municipiului Râmnicu Vâlcea îl reprezintă prima atestare documentară, apărută într-un hrisov emis de domnitorul Mircea cel Bătrân la data de 20 mai 1388, pe când acesta se afla la ctitoria sa, Mânăstirea Cozia. Este un certificat de naştere al comunităţii locale, cu atât mai mult cu cât autorul său – unul din cei mai de seamă conducători ai Ţării Româneşti – considera Râmnicul drept ‹oraşul domniei mele›. Este, de aceea, firesc ca un astfel de moment fie marcat la nivelul comunităţii Râmnicului în conformitate cu dimensiunea sa deosebită” – se precizează în raportul Primăriei Râmnicu Vâlcea.
Programul propus pentru Zilele Râmnicului – 629 ani de la prima atestare documentară a municipiului (19 – 22 mai 2017):
Evenimente propuse:
• Târg de meşteri populari vâlceni în Parcul Mircea cel Bătrân
• Concerte ale Fanfarei „Gabriel Chaborschi”
• Spectacol „Născut in România” cu Mike Godoroja & Blue Spirit
• Festivalul de muzică clasică „Tinere Talente”
• Spectacol de muzică populară
• Parada copiilor şi spectacolul „Primăvara oraşului meu” în Parcul Mircea cel Bătrân
• „Bucurie în mişcare” – activităţi pentru copii şi tineri organizate în Parcul Zăvoi
• Şedinţa festivă a Consiliului Local Municipal
• Deschiderea Ştrandului Ostroveni pentru sezonul estival 2017
• Festivalul Luminii
• Evenimente în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor

Traian Guminski