Greva foamei în fața Prefecturii! Doi foști angajați ai Uzinelor Sodice protestează după ce le-a fost desfăcut contractul de muncă

Doi angajați ai Uzinelor Sodice Vâlcea au decis să intre de azi în greva foamei, în fața Prefecturii Vâlcea. Protestul extrem vine în urma deciziei conducerii societății de a le desface contractul de muncă, după ce au participat la o acțiune identică la finele lunii martie.

Cei doi angajați ai CIECH Soda România au intrat în greva foamei la finalul lunii martie, alături de liderul de sindicat, cerând majorarea tichetului de masă de la 9,57 de lei la 15 lei. Au renunțat apoi la protest, așteptând decizia conducerii uzinei de sodă care a fost una nefavorabilă pentru sodiști – desfacerea contractului de muncă. “În data de 11 aprilie s-a desfăcut contractul nostru de muncă. Noi am vrut doar să se mărească tichetele de masă. Au fost aduse acuze nefondate, totul a fost abuziv. S-a spus că am forțat intrarea în pavilion, nu este nimic adevărat. Ușile au fost în permanență deschisă. Forțele de pază nu au intervenit, normal că interveneau dacă era ceva în neregulă. Și șeful de la pauză a spus că nu au fost aduse pagube, că nimic nu s-a întâmplat. Am declarat greva foamei, pe o perioadă nedeterminată și apoi vom merge în instanță, este singura cale”, ne-a declarat Dumitru Boaru, fost angajat CIECH Soda România. “Am solicitat să vină ITM-ul, să stabilească dacă ave condiții bune de muncă. Nu am instigat pe nimeni, oamenii sunt nemulțumiți, sunt tratați inuman. Îi lasă fără dreptul de a vorbi, de a protesta. Noi ne-am ales cu desfacerea contractului de muncă, așa se poate întâmpla cu oricine”, completează Marin Dumitru, fost angajat CIECH Soda România. Sindicaliștii spun că este un abuz grosolan al conducerii poloneze a societății și că vor ataca în instanță decizia. Ei speră că această cauză o să fie judecată cu celeritate. “Opinia noastră este că e vorba de un abuz grosolan, se încalcă drepturile fundamentale și veți vedea că instanța ne va da dreptate. Am să merg să îl implor pe domnul prefect să găsim o variantă să le găsim un loc de muncă până își vor recupera locul de muncă de la uzină. Singura lor vină este că au fost mai vocali, vină spun în ghilimele. Sunt lideri de sindicat, au vorbit având acordul salariaților, în urma unui sondaj de opinie. În condițiile în care se spune din partea conducerii că vor dialog, eu vă spun că negocierile au fost timp de patru luni, fără succes. Noi, în plus, avem 14 luni fără contract colectiv de muncă, pentru că am înțeles situația societății. Noi nu vrem dialog? S-a găsit bani pentru orice dar pentru salariați nu! Noi am crescut productivitatea muncii și uite cu ce ne alegem… Salariații care nu au fost la protest pentru că au fost în concediu, în libere sau cine știe cu ce probleme, au primit primă… Se încearcă destructurarea sindicatului, este clar. Nimeni nu a fost agresiv, totul este o minciună”, ne-a declarat liderul de sindicat al Sindicatului Sodistul, Adrian Mugioiu, lider de Sindicatul Sodistul. Conducerea Uzinelor de Sodă Govora a emis un comunicat de presă în care își justifică decizia de desfacere a contractului de muncă. Potrivit acestui comunicat, greviștii au forțat intrarea în pavilionul administrativ, în ciuda invitației la dialog. Alți cinci salariați s-au ales cu reducerea salariului cu 5 la sută pentru o perioadă de trei luni.

Gabi Cîrjaliu