Greșelile fundamentale ale USR în Vâlcea

Ne vom referi strict la județul Vâlcea, deși probabil că aceeași situație se întâlnește în toată țara.

Politica, dar mai ales administrația locală sunt aproape identice cu niște profesii.
În administrația din țara noastră dacă nu ai experiență, îți trebuie luni de zile pentru a înțelege mecanisme și procese de funcționare. Poți să ai, pe bune, 5 licențe și tot atâtea masterate în domenii diferite și să nu poți manageria eficient un UAT de mărime medie cum este Râmnicu Vâlcea și cu atât mai puțin un Consiliu Județean.
USR propune atât pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, cât și pentru Consiliul Județean, candidați care nu au fost niciodată primari, consilieri municipali sau județeni, viceprimari, parlamentari și nici măcar funcționari în administrație.
Cum vor aceștia să ajungă la “butoane”? Păi, simplu, cică, să se unească partidele împotriva celor care sunt acuma în funcții și eventual să îi pună pe ei candidați, iar lumea să îi voteze numai pentru a schimba niște conducători cunoscuți cu alții despre care nu se știe nimic.
Să te unești pentru a distruge ceva care funcționează promițând că tu, deși nu ai experiență, vei face lucrurile să funcționeze mai bine? Pare aberant.
Acest USR a cerut și a făcut scandal mare pe tema alegerilor în două tururi de scrutin.
Iată o declarație postată de Andrei Gheorghiu, lider al USR Vâlcea stabilit recent de acest partid drept candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea:
“Vechile partide se tem de milioanele de români care își doresc schimbarea și încearcă, prin diverse tertipuri nedemocratice precum alegerile locale într-un singur tur, să își mențină în funcție baronii și primarii incompetenți, aleși de o minoritate. În următoarea perioadă vom propune în toate marile orașe și majoritatea localităților oameni pricepuți și cinstiți, pregătiți să lupte cu vechea clasă politică pentru a schimba fața orașelor și comunelor noastre”.
Alegerile locale într-un singur tur de scrutin nu reprezintă, domnule Gheorghiu, în niciun caz “TERTIPURI NEDEMOCRATICE”. Există mai multe sisteme electorale în lume și nu este România singura țară în care au loc alegeri într-un singur tur de scrutin. Țara noastră a experimentat diverse tipuri de alegeri în ultimii 30 de ani. Au fost alegeri și într-un tur, și în două pentru primari, au fost aleși parlamentari și pe liste în județe, și pe colegii electorale, președinții de consilii județene au fost aleși și direct de populație, și indirect de consilierii județeni. Toate sistemele au avantaje și dezavantaje, nu există un sistem perfect. Dacă ar exista, l-ar adopta probabil toate țările.
Pentru cei ca dumneavoastră însă alegerile în două tururi par o soluție perfectă. Calculul este că ați avea candidați ce ar putea intra în turul al doilea cu primarii în funcție, iar apoi toți votanți celoralți candidați din primul tur ar veni buluc cu voturile lor în turul al doilea la dumneavoastră. Pentru că așa v-ați înțelege, politic, după niște negocieri dubioase cu ceilalți candidați. Ați negocia voturile cetățenilor de parcă ar fi un bun personal.
Dacă un primar chiar este incompetent, dacă nu își face treaba, vă asigur că va pierde alegerile și într-un singur tur. După atâția ani în presă am văzut destule cazuri. Dar le va pierde în fața cuiva care are un program, niște realizări, o experiență administrativă, care a convins oamenii, care are notorietate, care are experiență. Și cred că majoritatea useriștilor ce candidează acum, nu au. Abia după următorii 4 ani poate veți avea niște oameni care au învățat cât de cât ceva în consiliile locale în care vor intra Întâmplarea face că USR va avea în județ câțiva candidați buni. Nu i-a crescut acest partid, ci au învățat politică și administrație la alte partide. Nu știu dacă vor câștiga alegerile de primar, personal nu cred, dar vor intra în consilii și vor obține scoruri bune. Pentru Râmnicu Vâlcea și pentru Consiliu Județean nu aveți așa ceva. Nu este nici vina cetățenilor și nici vina sistemului electoral. Pentru președinte de Consiliu Județean ați desemnat un candidat al cărui singur atu pare a fi numele. Având numele de familie Rădulescu, identic cu cel al președintelui în funcție, poate credeți că va lua niște voturi de la oameni care nu știu să citească un buletin de vot.
O altă greșeală pe care o faceți este înregimentarea la grămadă, a oricui vrea să candideze acolo unde nu aveți organizații. Nu aveți răbdare să vă creșteți un activ de partid. Sunteți un partid nou, ajuns prin jocul întâmplării în Parlament așa cum ajungea cândva PPDD. Trebuie să vă creșteți organizații locale, să vă formați oameni, să faceți liste de candidați bune, nu să luați pe oricine. Iar în orașe soluția nu este cea propusă de dumneavoastră.
Andrei Gheorghiu spunea răspicat zilele acestea pe un post local de televiziune că “Râmnicu Vâlcea are nevoie de un candidat unic împotriva lui Mircia Gutău”.
Deci asta lipsește râmnicenilor și orașului? Este Mircia Gutău un dușman atât de periculos al municipiului? Păi, dacă este, nu îl va vota lumea, chiar dacă are 5 contracandidați, lumea îi va vota pe ceilalți, nu pe el, și unul va câștiga.
Alegerile dintr-n singur tur au două mari avantaje, domnule Gheorghiu. Sunt mai puțin costisitoare și în al doiela rând dau șanse unui om care a făcut ceva să își continue programul, nu permit negocierile politice “împotriva” cuiva pentru al doilea tur. Poate fi învins un primar în funcție dacă acel primar chiar este de schimbat. Mergeți în Popești. În comuna Popești, domnule Andrei Gheorghiu, și întrebați pe doamna primar Aurora Măgură cum a câștigat alegerile într-un singur tur de scrutin, împotriva unui primar în funcție, a unui viceprimar în funcție și a unui fost primar. Nu s-a unit cu nimeni împotriva cuiva, a construit, a convins, a vorbit cu oamenii, a avut ce le spune.
Vreți un singur candidat împotriva lui Mircia Gutău? Credeți ca dacă ați fi candidatul unei alianțe de partide acei membri v-ar vota? Vă înșelați amarnic. Uitați-vă la rezultatele de acum 4 ani, studiați voturile luate de canddați, de listele de consilieri și veți vedea că pe candidatul liberal nu l-au votat toți votanții liberali și nici pe cel pesedist. Pentru că la locale oamenii contează. Constantin Rădulescu și Mircia Gutău vor ieși în campanie și vor prezenta fotografii. Cu ceea ce au realizat. Vor arăta oamenilor concret ce au făcut, bun sau rău, cum era înainte și cum este acuma județul și orașul.
USR greșește când vrea să dărâme și când folosește expresiile “Muie PSD”, “PNL și PSD aceeași mizerie”, “baroni incompetenți” etc. Nu merge la alegeri locale cu așa ceva. O să vedeți în curând. Iar în satele din România și din Vâlcea, în mediul rural, chiar nu merge deloc. Nu aveți șanse acolo până nu formați oameni. Dacă nu aveți răbdare, puteți să îi racolați de la alte partide, dar și așa va fi greu să câștigați primării, aproape imposibil, pentru că vreți să credeți sau nu peste 90 la sută din primarii în funcție, indiferent de coloratura politică, au făcut treabă bună și merită realeși.

Traian GUMINSKI