Gigi Matei: “Râmnicu Vâlcea a fost condus într-un mod responsabil şi competent!”

Conştientă de faptul că scrutinul electoral din 5 iunie şi schimbarea conducerii Primăriei şi Consiliului Local nu trebuie să altereze în nici un fel buna funcţionare a comunităţii, actuala echipă aflată la conducerea municipiului a făcut toate demersurile necesare pentru ca administrarea oraşului să rămână în parametri normali.

Astfel, conform contului de execuţie al bugetului local la data de 31.05.2016, veniturile programate la nivelul lunii mai 2016 erau de 157.487.433 lei, iar sumele încasate au fost de 154.045.952 lei (ceea ce înseamnă venituri realizate în procent de 97,8%).
În ceea ce priveşte cheltuielile, valoarea programată la aceeaşi dată era de 157.487.433 lei, iar cheltuielile efective au fost de 90.598.329 lei.
Raportând valorile de mai sus, rezultă că la data de 31.05.2016 la bugetul local al municipiului se înregistrează un excedent de 63.447.623 lei.
Toate achiziţiile de bunuri şi servicii sunt achitate la zi, nu se înregistrează arierate şi există prevederi bugetare pentru toate investiţiile şi achiziţiile cuprinse în Planul Anual de Achiziţii Publice – PAAP – pe 2016.
Referitor la gradul de îndatorare al bugetului local, la nivelul întregului an 2016 şi ţinând cont inclusiv de creditele atrase până la această dată, acesta este de 6,77%, ceea ce situează municipiul Râmnicu Vâlcea pe un loc onorabil la nivelul administraţiilor locale din ţară. Vreau doar să precizez că acest grad îndatorare pentru anul 2012 – anul în care am preluat administrarea oraşului – a fost de 21%.
În cea ce priveşte proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare, situaţia este următoarea:
– la proiectul ”Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimimrescu”, stadiul fizic al lucrărilor este de 99%. În luna februarie 2016 a fost declarat falimentul constructorului – SC Confort SA; ca urmare, contractul de lucrări a fost reziliat şi s-a demarat procedura de selecţie a unui nou constructor care să finalizeze această investiţie.
– la proiectul ”Reabilitare şi modernizare Baza de agrement Ostroveni”, stadiul fizic al lucrărilor este de 60%. Datorită faptului că terenul pe care se ridică construcţiile din cadrul acestui proiect a avut o structură foarte diversă, neomogenă, prezentând caracteristici diferite de la un strat la altul, proiectantul a dispus aplicarea unor soluţii tehnice ce presupun lucrări suplimentare, pentru care s-au demarat noi proceduri de achiziţie publică.
– la proiectul ”Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea”, stadiul fizic al lucrărilor este de 70%. S-au înregistrat întârzieri faţă de termenele iniţiale ca urmare a descoperirii, pe parcursul desfăşurării lucrărilor, a unor elemente ce au făcut necesare modificări ale proiectului sau intervenţii suplimentare, precum şi datorită complexităţii deosebite a investiţiei.
Trebuie precizat că s-au făcut toate demersurile necesare prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia pentru ca proiectele pentru care există riscul să nu fie încheiate până la data de 1 noiembrie 2016 să intre sub incidenţa proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin includerea lor pe lista proiectelor ”nefuncţionale”, ce urmează a se finaliza din fonduri naţionale până la data de 31.03.2019, eliminându-se, totodată, riscul de returnare a finanţărilor europene primite.
Am prezentat toate aceste date pentru a arăta, mai mult în cifre decât în cuvinte, că municipiul Râmnicu Vâlcea a fost condus într-un mod responsabil, competent şi cu grijă pentru viitor, chiar dacă la conducere urmează să vină o altă echipă. Este un ultim, dar foarte elocvent mod de a arăta că ne-a păsat şi ne pasă în continuare de destinul acestei comunităţi şi că am lucrat tot timpul spre mai binele ei.

Gigi Ion Matei,
Primar interimar