Galicea, comuna unde se investește inteligent
Florin Mărăcine a reușit în scurt timp să dea o altă față Comunei Galicea. Localitatea vâlceană s-a dezvoltat substanțial la capitolul infrastructură și lucrurile bune vor continua și în 2022.
Concentratoare de oxigen moderne
Cele 2 Cabinete medicale din localitate beneficiază din acest an de două concentratoare de oxigen moderne, atât de necesare în contextul pandemiei Sars-CoV 2 și nu numai! Altfel, la Galicea au fost organizate mai multe acțiuni de recoltări pentru analizele gratuite. Prioritate au avut persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani.
Stimulent pentru tineri
Consiliul Local al comunei Galicea a decis acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 1000 lei net, pentru tinerii care se căsătoresc. Condițiile pentru acordarea stimulentului financiar sunt: cel puțin unul dintre soți să aibă domiciliul pe raza UAT Comuna Galicea; cel puțin unul dintre soți să aibă 18 ani; căsătoria să fie oficializată pe raza UAT Comuna Galicea.
Tabere școlare gratuite pentru elevi
Anul acesta, elevii cu rezultate remarcabile la învățătură de la Școala Gimnazială din Comuna Galicea au avut parte de o adevarată surpriză. Primăria Galicea, reprezentată de primarul Florin Alexandru Mărăcine și Consiliul Local Galicea au ținut să recompenseze elevii cu merite deosebite la învățătura și disciplină cu organizarea unei tabere școlare la mare, pe o perioada de 6 zile. Fericirea și emoția copiilor se putea citi pe chipurile lor, fiind greu de exprimat în cuvinte. Aceștia s-au bucurat din plin de frumusețea litoralului romanesc, s-au relaxat, au socializat și au legat prietenii noi. De asemenea, preșcolarii și elevii din clasele primare vor beneficia și ei de o excursie gratuită, într-o zonă pe care ei o vor alege. Tabăra a costat 550lei/ copil/ cazare și masa/ sejur ( 6 zile) și au participat elevii premianți de la clasele V-VIII. Pentru clasele 0-4, copiii au fost în excursie de o zi și a costat 50 lei/ copil (intrare la obiectiv plus masă).
Înfrățire cu italienii de la Maenza
Comuna Galicea a fost vizitată de o delegație de italieni condusă de primarul Claudio Sperduti din Maenza. Oaspeții s-au aflat într-un schimb de experiență pentru o viitoare înfrățire a celor două comunități latine (italiano- române), Maenza- Galicea. Printre alte activități, vizita la Biblioteca Publică Galicea a fost o încântare și o bucurie aparte, ținând cont că oaspeții au vizitat fondul de carte existent, sala de lectură și Căminul Cultural. Au vizionat expoziția de costume populare tradiționale audiind prezentarea celor cinci colecționare din comunitate: Tache Maria, Cercel Natalia, Postelnicescu Georgeta, Colu Gabriela și Ianoș Maria.
S-au ținut prezentări și cuvântări legate de istoria și tradițiile celor două comunități, translator fiind Marius Măițan, viceprimarul comunității.
Părintele profesor Ion Tițu a fost prezent cu copiii ce formează “Corul Vocea Topologului”, susținând un program muzical patriotic cu doine și balade din repertoriul tradițional românesc. Într-o atmosferă istorico-culturală- tradițională, cei prezenți au fost încântați aplaudând la scenă deschisă evenimentul.
Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități
Comuna Galicea este singura localitate din Vâlcea rurală în care funcționează cu succes un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități.Aici se face terapie ocupațională, micuții beneficiind și de ajutorul unui psihoterapeut. Primarul Florin Mărăcine a deschis în comuna Galicea un grup de lucru ce oferă gratuit copiilor din localitate, copii cu tulburări de dezvoltare, servicii de stimulare și dezvoltare prin mișcare, artă vizuală, muzică, teatru și joc independent sau de grup, care să le permită acestora să devină mai independenți, să participe la o gamă cât mai largă de activități și să le îmbunătățească viața. Copiii au acces la activități care urmăresc: exersarea unor sarcini care să lucreze asupra abilităților cognitive, stimularea capacității de a învăța singur și firesc, dezvoltarea învățării prin imitație, implicarea în jocuri, încurajarea dezvoltării și exprimării emoționale, exersarea conduitei independente, exprimarea liberă a creativității și determinarea unor stări de deconectare și relaxare.