Fundaţia “Nicolae Sofianu” – IN MEMORIAM PAUL POPESCU”! Povestea unei fundaţii mai valoroase decât zeci de societăţi comerciale

Omul de afaceri, investitorul şi constructorul Nicolae Sofianu este, de multă vreme un nume cunoscut la nivel naţional. A fost un pionier al dezvoltării capitalului românesc de după Revoluţie, a făcut bani din afaceri care nu aveau legătură cu statul, a ajuns la un moment dat principalul plătitor de impozite pe persoană fizică din toată Oltenia datorită achiziţiilor de terenuri. A cumpărat ieftin, a dat valoare terenurilor, unele nişte pârloage, a vândut în profit, a investit profitul cumpărând societăţi aproape falimentare, le-a rentabilizat, pe unele le-a revândut, altele au constituit Grupul de firme Sofianu.
A construit un Hotel unic în ţară, primul Hotel Muzeu din România unde a strâns sute de sculpturi şi picturi realizate de artişti contemporani cărora le-a plătit tabere de creaţie, le-a cumpărat materialele necesare, i-a încurajat să creeze. A creat un Hotel construit pe locaţia părăginită a unei foste băi populare. A luat un teren mlăştinos de la marginea Râmnicului şi a construit pe el unul din cele mai moderne spitale private din ţară, cel mai dotat cu aparatură de înaltă performanţă pentru diagnosticare şi pentru imagistică. A folosit fiecare criză economică sau sanitară drept o oportunitate pentru a dezvolta noi afaceri, ultima criză, cea COVID i-a adus finanţări importante prin proiecte realizate cu bani europeni în dezvoltarea spitalului de la marginea Ostroveniului.
A construit câteva clădiri, printre care şi o biserică de la zero, situată în apropierea gării. A dat de lucru la mii de oameni, mulţi având acum o pensie, tocmai pentru că a avut încredere în ei. Şi-a afectat sănătatea grav muncind ani în şir peste 12 ore zilnic şi devoltând permanent noi proiecte. Dar a reuşit să-şi vadă visurile devenite realitate. Poate mai mult decât toate aceste firme profitabile şi care au contribui semnificativ la veniturile judeţului a fost constituirea Fundaţiei “Nicolae Sofianu”, o fundaţie care a sprijinit creaţiile artiştilor plastici, a sculptorilor, a muzicienilor, a pictorilor. A mutat din profitul firmelor sale sume considerabile în conturile Fundaţiei pentru a alimenta cultura, pentru a susţine creaţia, pentru a organiza evenimente culturale din cele mai diverse, unele în zone ale judeţului ce păreau “moarte”.
A fost şi este un Mecena modern al României şi a fost şi este prieten cu cele mai mari nume din domeniu, unul fiind ultimul mare sculptor monumentalist în piatră ce l-a avut ţara noastră, Paul Popescu.

Cel mai important eveniment din 2022 organizat de Fundaţia “Nicolea Sofianu”

A trecut aproape neobservat de presă organizarea unui eveniment comemorativ de către Fundaţia lui Nicolae Sofianu.
Joi, 16 iunie, a avut loc vernisajul unei expoziții deosebite de sculptura organizată de Fundație și Uniunea artiștilor plastici din România.
Expoziția a fost deschisă doar câteva zile publicului, la etajul 1 al cunoscutului hotel din Râmnic, unicul hotel muzeu din România.
Au fost expuse lucrări deosebite realizate de unul din marii sculptori români, de un talent de talie mondială, plecat prematur la ceruri, la doar 59 de ani, în luna mai 2021.
Multe dintre lucrările din bronz și piatră ale regretatului artist se află în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia și SUA. Dar Fundaţia “Nicolae Sofianu” deţine în patrimoniu pe lângă mii de alte lucrări plastice şi picturi, dar şi câteva sculpturi remarcabile realizate de Paul Popescu.
Printre lucrările cunoscute ale artistului Paul Popescu sunt busturile Mariei Lătărețu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, Pompiliu Marcea, dar și sculpturile Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture și Craiova văzută din car.
Paul Popescu a fost profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, director al Centrului de cercetare ”Constantin Brâncuşi“, poziţie din care a organizat primele tabere de sculptură, şi preşedinte al filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici. Atașat de locuri și oameni din vâlcea regretatul artist a lăsat în județul nostru câteva din operele sale.
Din modestie şi din prietenie, Nicolae Sofianu nu a spus niciodată cât şi cum l-a ajutat pe marele maestru Paul Popescu în a realiza unele din operele sale nemuritoare.
În schimb i-a organizat o comemorare discretă şi elegantă la care i-a invitat pe toţi iubitorii de artă şi cultură, pasionaţi, dar și pe cei ce l-au cunoscut pe Paul Popescu.

Traian Guminski