Funcţionarii publici vâlceni sabotează Guvernul Grindeanu

De multe ori comportamentul unor funcţionari faţă de cetăţeni schimbă pe termen lung viziunea acestora despre un partid sau altul sau despre un regim politic.

Recent, o tânără doamnă, 32 de ani, pe care o cunosc de când era o copilă, a fost efectiv umilită din nou de funcţionari români (vâlceni). Când era doar o adolescentă a rămas însărcinată cu un tânăr care, ca şi ea, a dorit să aibă acel copil. A născut fiind elevă de liceu şi a fost apoi ostracizată pur şi simplu pentru că era mamă. Cadrele didactice i-au cerut să renunţe la şcoală pentru a nu fi exmatriculată pentru că urmând cursurile la zi dădea un exemplu prost fetelor din generaţia ei. A muncit la negru, cu ziua şi a încercat să se angajeze, nu a beneficiat de sumele de care beneficiază azi femeile care nasc, dar a strâns din dinţi şi şi-a crescut copilul.
Şi-a depus cv-uri aplicând pe locuri de muncă pentru care avea pregătirea necesară. Dar nu le-a obţinut, i se răspundea că nu are experienţă. Nu a putut ajunge nici măcar infirmieră de spital, dar a ajuns apoi infirmieră în Italia unde a migrat pentru a putea trăi. A trimis lunar timp de cinci ani bani in ţară pentru ca familia ei să poată creşte copilul. Apoi şi-a luat băiatul în Italia şi au rămas acolo, dar în inima ei s-a considerat româncă. Părinţii i-au murit, dar a continuat să vină anual în România pentru ca băiatul să nu uite limba română şi locul de unde se trage.
Băiatul a împlinit 16 ani. Tânăra a aflat de la televizor că actualul Guvern şi Parlament au eliminat zeci de taxe printre care şi cele legate de eliberarea de acte de către consulatele noastre şi ambasade. Şi s-a dus la Roma la ambasada noastră pentru a cere cazierul băiatului ei. Cazierul îi trebuia pentru a putea aplica ca acest copil să devină şi cetăţean al Italiei. O funcţionară de la ambasadă însă i-a spus că nu se poate elibera cazierul unui minor şi că trebuie să ajungă în oraşul unde acesta s-a născut şi să îl ceară direct.
A venit săptămâna trecută în Râmnicu Vâlcea după un drum lung şi obositor, dar şi cheltuitor, special pentru a obţine acest certificat. Autorităţile de aici au trimis-o prima dată să achite la bancă o taxă. S-a dus obişnuită fiind să plătească pentru orice la noi în ţară. Când a revenit cu chitanţa, i s-a spus că nu i se mai poate elibera cazierul copilului pentru că deja l-a cerut o dată ambasadei şi că acum ambasada trebuie să îl elibereze.
“Şi ce fac cu chitanţa, uitaţi am plătit?”, a întrebat tânăra.
“Vă duceţi la Roma şi le arătaţi celor de la ambasadă că aţi plătit taxa aici!”.
A plecat ieri în Italia. A ajuns la concluzia ca va cere şi ea cetăţenia italiană şi că nici ea, nici băiatul ei nu vor mai reveni niciodată la noi pentru că nu au fost printre străini umiliţi aşa cum au fost în ţara noastră!

Traian GUMINSKI