FOTO/VIDEO Urși și porci mistreți în apropierea Râmnicului! Oamenii sunt sfătuiți să anunțe imediat autoritățile dacă văd animalele sălbatice

Stare de alertă în municipiul Râmnicu Vâlcea și în localitățile limitrofe după ce în urmă cu câteva zile în apropierea orașului a fost zărită o ursoaică cu trei pui, dar și porci mistreți. Autoritățile sfătuiesc populația să evite zona și să sune la 112 dacă animalele le ies în cale.


Animalele sălbatice au fost surprinse de camerele de supraveghere pe care cei de la o asociație le-au amplasat într-un punct de hrană pentru mistreți, situat în pădure la mai puțin de o jumătate de kilometru de case. Este pentru prima dată când urșii își fac apariția în această zonă și nu este exclusă posibilitatea ca ei
să dea iama prin gospodăriile din apropiere, lucru de care se tem și vâlcenii care locuiesc în zona de Vest a municipiului. “Normal că ne temem, animalele vin aproape de case pentru că le este foame. Sunt mai multe decât ar trebui, iar vânătorii nu își mai permit să își plătească taxele”, spun oamenii.


“Oamenii din zona de Vest a Râmnicului trebuie să fie foarte atenți”

Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să anunțe de urgență dacă urșii și porcii mistreți ajung aproape de gospodării și, pe cât posibil, să încerce să nu intre în contact cu ele. “Am fost și noi informați că au fost surprinsă la un loc de hrănire a mistreților o ursoaică cu trei pui. Informăm pe această cale populația că nu trebuie să interacționeze cu aceste animale. Sunt vizați în special vâlcenii care locuiesc în zona de Vest a municipiului. Dacă vor vedea urșii, trebuie să anunțe de urgență autoritățile. Astfel se vor lua măsurile necesare”, ne-a declarat Daniel Ionescu, purtător de cuvânt Primăria Râmnicu Vâlcea.


“Vin în căutare de hrană și sunt periculoase”

Explicațiile specialiștilor țin de anul sărac din punct de vedere din punct de vedere al fructelor. Animalele vin aproape de gospodării pentru hrană. “Este un fenomen foarte curios nu doar la noi, în toate localitățile se apropie animalele de gospodăriile oamenilor. Vin în căutare de hrană pentru că acest an a fost foarte sărac în fructificație, și de jir și de ghindă și de fructe. Animalele vin în speranța că vor găsi resurse de hrană. Ele pot să fie foarte periculoase, au reacții imprevizibile. Este bine să fie lăsate în pace, în măsura în care nu produc stricăciuni. Nu este voie să fie omorâte, ar fi și păcat. Ele nu au nicio vină pentru că nu există hrană. Ar trebui să fie dusă hrană ce cei care au în subordine fondurile de vânătoare. Oamenii trebuie să aibă grijă de animale. Nu au gânduri agresive, vor doar să se hrănească”, spune Gheorghe Ploaie, biolog.
Urșii și porcii mistreți au fost surprinși de camerele de luat vederi în apropierea străzilor Buda și Constantin Stănciulescu din Municipiul Râmnicu Vâlcea, la 200 de metri de gospodării.

Gabi Cîrjaliu
VIDEO Gabi Henning