FOTO/VIDEO Trei sate din Milcoiu, în pericol de izolare

Alunecările de teren dau mari bătăi de cap locuitorilor din trei sate ale comunei vâlcene Milcoiu. Dealul din partea de Vest a luat o la vale și în două puncte alunecarea a ajuns la doar câțiva metri de locuințe.


Pe vremuri actuala Stradă a Releului era Drum Național care făcea legătura între Rm. Vâlcea și Pitești. Acum este doar un drum care devine impracticabil când plouă mai mult sau când e acoperit de zăpadă. Alunecările de teren active de mai bine de opt ani au distrus drumul aproape în totalitate în mai multe locuri. Oamenii din satele Milcoiu, Șuricaru și Izbășești riscă să rămână complet izolați și speră ca situația să se rezolve cât mai repede. “Nu s-a făcut nimic, cei de la primărie, dar și oamenii din această zonă au încercat să mai încarce râpele, dar degeaba, este nevoie de diguri de consolidare. O să rămânem izolați, și așa ne este greu să ajungem la gospodării când plouă sau când e zăpadă, iar cei care au automobile le strică pe acest drum”, spun oamenii.


Pe de altă parte, conducerea primăriei spune ca nu își permite din bugetul local să facă o lucrare de consolidare și că de ani buni a făcut toate demersurile pentru un sprijin guvernamental.


“Sunt de 7-8 ani aceste alunecări de teren. Dacă vor rămâne izolați oamenii, vor trebui să facă un ocol de 16 kilometri să ajungă la Drumul Național. Este vorba de trei sate, de sute de oameni. În plus, microbuzul școlar nu mai poate ajunge, și în pericol este o conductă de apă și stâlpi de electricitate. Eu am tot făcut demersuri la București la Guvern, am făcut ce am putut și noi să consolidăm, dar bani să facem o astfel de lucrare așa de mare nu avem în bugetul local. Eu speranțe prea mari nu mai am, sincer să fiu, o să se rupă și asta este…”, ne-a declarat Dan Mușat, primarul Comunei Milcoiu.


În cele trei sate care riscă izolarea trăiesc peste 70 de familii. Investiția de consolidare este estimată de administrația locală la 22 miliarde lei vechi.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning