FOTO/VIDEO Seară magică la Prefectura Vâlcea! Icoane pictate de copii
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Varsanufie la instituția vâlceană sunt expuse 70 de icoane pictate de elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii în cadrul unei tabere găzduită de Mănăstirea Arnota.
Sediul Prefecturii Vâlcea a fost gazda unui eveniment special, vernisajul unei expoziții de icoane realizate pe sticlă și lemn. Lucrările prezentate sunt realizate de către copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani de la Școala Populară de Artă și Meserii din Râmnicu Vâlcea în cadrul unei tabere de creație organizate la Mânăstirea Arnota. 20 de copii au pictat icoane în lemn și în sticlă în tabăra de creație de la Arnota și apoi și-au expus lucrările, reușind să impresioneze întreaga asistență. Micuții pictori recunosc că nu le-a fost deloc ușor, dar se bucură de cele 70 de icoane care au ieșit din mâinile lor. Expoziția a mai fost prezentată la Arhiepiscopia Râmnicului, dar și în Capitala Greciei, Atena, în cadrul unui schimb de experiență.
Expoziția a fost și la Atena
Lucrările vor putea fi admirate încă o săptămână la Prefectura Vâlcea, intrarea fiind, evident, gratuită. “Mă bucur că expoziția v-a plăcut. În primul rând vreau să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Varsanufie pentru bunătatea de care a dat dovadă și mă gândesc în primul rând la realizarea taberei pe care am avut-o în septembrie. Sunt aproape 70 de icoane, pe sticlă și lemn. La Arnota în special pe lemn s-a lucrat. O parte din copiii care le-au pictat sunt deja liceeni și lucrările lor sunt mai vechi. Acestă expoziție a fost și la Arhiepiscopia Râmnicului, dar și la Atena, în cadrul schimb internațional de experiență”, ne-a declarat Doina Gănescu, director Școala Populară de Artă și Meserii Râmnicu Vâlcea.
“Sunt copii extraordinari, copii talentați. Dacă vom investi în ei vom avea un mâine. Dacă nu, nu! De asta nu avem echipă de fotbal de exemplu, pentru că 27 de ani nu i-am avut pe tineri alături de noi. Trebuie să-i ajutăm pe tineri. Trebuie să punem o sămânță bună și să o udăm, pentru a avea viitor. Acești copii ne pot scoate din starea în care suntem. Eu sunt fan de astfel de lucrări. Am o colecție mare de icoane făcute de copii. Mă despart cu greu de ele, le iubesc foarte mult. Îmi place tot ce crează acești copii, cu inocența specifică”, completează Gheorghe Dican, președinte UAP Vâlcea. “Este o continuare a unui gen de activități pe care le-am inaugurat acum câteva luni de zile, o seară de cultură la Prefectură. Acum e o zi de cultură la Prefectură. Am găsit o deschidere foarte mare la Școala Populară de Artă. Pe lângă grijile cotidiene iată că mai sunt și astfel de momente plăcute. Astfel de momente vor continua, nu ne vom opri aici”, spune și Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
“Icoanele sunt realități văzute ale Împărăției nevăzute a lui Dumnezeu” – Înaltpreasfințitul Varsanufie
Înaltpreasfințitul Varsanufie, Episcopul Râmnicului, le-a transmis un mesaj emoționant celor prezenți, prin intermediul Părintelui Ștefan Zară: “Icoanele sunt realități văzute ale Împărăției nevăzute a lui Dumnezeu sau pot fi asemuite asemenea unor porți, prin care Împărăția lui Dumnezeu comunică cu această lume, fiind prezentă prin chipuri sfinte și simboluri, aducându-le pe cele trecute și pe cele viitoare în acest timp, de astăzi. Nașterea Domnului, sărbătoare pentru care ne pregătim în această perioadă, este cea care a făcut posibilă icoana. Sfântul Ioan Damaschin, neobositul apărător al cinstirii icoanelor, explică, sintetizând Tradiția Bisericii, că Întruparea Mântuitorului Hristos reprezintă principalul argument spre a picta icoane. Dumnezeu Cel nevăzut se face văzut prin pomenirea Sa. Postul Nașterii Domnului, văzut ca o curățire, o purificare, spre a face posibilă Nașterea lui Hristos în noi, implică și o curățire a ochiului, a imaginilor și imaginației din mintea noastră, iar lucrul acesta se realizează prin înlocuirea imaginilor de zi cu zi care ne violentează curăția sufletului tot mai mult, cu imaginile care așează Împărăția lui Dumnezeu înlăuntrul nostru. Expoziția de față are tocmai acest rol, de a-L așeza pe Dumnezeu și pacea Împărăției Sale în peștera inimilor noastre. Icoanele expuse în cadrul acestei expoziții au fost pictate de către elevii Școlii Populare de Arte și Meserii din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, într-o tabără de icoane pe sticlă și lemn, ce s-a desfășurat la Mănăstirea Arnota la începutul lunii septembrie din acest an, printr-un parteneriat care nădăjduim să dăinuie. Mulțumim și felicităm elevii și profesorii acestei școli pentru frumoasele lucrări realizate. De asemenea transmitem toată gratitudinea Noastră domnului Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea, pentru sprijinul acordat și nu în ultimul rând mulțumim și îl felicităm pe domnul prefect Florian Marin, pentru inițiativa pe care a avut-o de a organiza această expoziție și în cadrul Instituției Prefectului, instituție care a demonstrat prin numeroasele lucrări întreprinse de grija pe care o are față de patrimoniul spiritual național. Rugându-L pe Bunul Dumnezeu să reverse harul Său asupra noastră, Vă doresc post binecuvântat în continuare spre Nașterea lui Hristos în chip deplin în inimile și sufletele fiecăruia dintre noi”.
Evenimentul a fost organizat de Prefectura Vâlcea, în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Meserii, Arhiepiescopia Râmnicului și Uniunea Artiștilor Plastici din Vâlcea, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Varsanufie, episcopul Râmnicului.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning