FOTO/VIDEO Expoziţie de fotografie “Muntele-n culori” la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană Vâlcea a fost gazda unei expoziții de fotografie inedite, “Muntele-n culori”. Fotografiile au fost realizate de membrii Clubului de Turism și Ecologie “Buila-Vânturarița” și le-au încântat privirile vizitatorilor.


Se spune că iubitorii muntelui nu uită niciodată să își ia la ei și un aparat foto. Așa s-a născut și expoziția “Muntele-n culori”. Protagoniștii sun că fac totul din pasiune și îi invită pe toți vâlcenii să facă excursii montane de care nu vor regreta.


“Și pentru mine muntele mai are multe necunoscute. Avem aici alături mulți oameni cu experiență, în frunte cu profesorul Ploaie, cel care a bătut multe cărări de mute și care a mers în locuri nebătute de picior de om. Sunt oameni deosebiți și alături de ei avem tineri care abia au fost pe munte, duși de noi și s-au îndrăgostit de drumeții și acum promovează clubul Buila-Vânturarița. Acum două săptămâni am aflat o mare surpriză, în județul Vâlcea, în proporție de 90 la sută să fie cea mai mare zonă din România cu pește și una dintre cele mai mari din lume. Am aflat acest lucru de la specialiști. Una peste alta muntele nu este sută la sută cunoscut de mine dar îl cunosc atât de bine încât să pot ajuta oamenii care ajung în dificultate”, ne-a declarat Mircea Lera, director Salvamont Vâlcea.


“Nu plec niciodată pe munte fără un aparat foto la mine, iar dacă totuși nu-l am, folosesc telefonul. Din păcate nu am timp să plec pe munte atât de des cum îmi doresc, dar atunci când merg muntele mă răsplătește cu cele mai frumoase imagini, în special Buila, un loc special”, completează Corina Mateescu, membru Clubul Vânturarița.
“Și pentru mine muntele are multe necunoscute. Nu am ajuns în toate punctele, așa cum îmi doream, acum nici nu mai am putere ca acum câțiva ani. Încă nu s-a intrat în zone tainice, în stâncării, acolo unde sunt multe elemente floristice, faunistice, în special în categoria nevertebratelor. Pentru turiști, le recomand să meargă pe Muntele Cozia, pe Muntele Vuila-Vânturarița. În ceea ce privește fotografiile, îmi plac foarte mult, sunt extraordinare, demonstrează și talent și înțelepciune”, spune și Gheorghe Ploaie, biolog.
Expoziția va rămâne în holul Bibliotecii Județene Vâlcea timp de o săptămână, intrarea fiind gratuită.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning