FOTO/VIDEO BUDEŞTI Fermă de măgărițe, afacerea viitorului

Un tânăr din Râmnicu Vâlcea a decis să înceapă o afacere inedită, o fermă de măgărițe. Au luat în arendă un teren aflat în Comuna Budești, vecină cu municipiul reședință de județ și au investit banii pe care-i aveau strânși. După patru luni de activitate, deja se văd roadele și afacerea este în plină ascensiune.


Idee de la Oradea

Ovidiu Porfire a decis să crească măgărițe după ce a văzut o afacere similară la Oradea acolo unde a absolvit Facultatea de Teologie. A achiziționat 5 animale de la un producător din Argeș și în trei luni ajuns la nouă animale. Toate au nume și sunt considerate membre ale familiei.


“Au fost trei motivații la mijloc care ne-au făcut să începem. Un prieten de-al meu din Oradea a început cu o singură măgăriță, acum trei ani, mi-a plăcut ce face. Apoi, am observat că pe piață laptele de măgăriță este extrem de rar la noi în țară. În fine, noi avem o fetiță și un alt copil este pe drum, și vrem ca ei să crească sănătoși. Laptele de măgăriță este considerat un adevărat antibiotic natural, pe lângă alte multe beneficii pe care le are. Este sută la sută natural și ajunge la răceli, viroze, tuse. Credem din toată inima că putem aduce o bucurie pentru alți oameni. Am început cu cinci capete, acum avem nouă capete din care două produc. Investiția inițială a fost de 3000 de euro, în care este inclusă și construcția adăpostului pentru animale. Am început să livrăm deja laptele, la început fetița noastră a consumat foarte mult. Una dintre măgărițe dă un litru și ceva, cealaltă 600 de grame. O măgăriță dă lapte șase luni după fătare. Măgărițele au și nume, fac parte din familie. Există o apropiere foarte strânsă. Este un prieten bun al omului”, spune proprietarul fermei.


“Nu ne vom întinde mai mult decât putem”

Tânărul din Vâlcea vrea să își dezvolte afacerea, dar nu să se întindă mai mult decât îl ține plapuma, asta și pentru că vrea să profeseze pe viitor ca pastor. “Nu m-am gândit să ajung la 50 sau 60 de capete. Vrem să satisfacem nevoia pieței. Nu vreau nici să ne aventurăm prea mult pentru că eu vreau să profesez ca și pastor, asta e chemarea pentru mine. Vreau să-i fac pe oameni să fie mai aproape de Dumnezeu. Este o afacere de familie și soția mă ajută foarte mult”.
Ferma de măgărițe este o afacere de nișă care pare a avea viitor. Într-o piață în care se vorbește foarte mult despre prețul mic al laptelui, cel de măgăriță se vinde cu 80-100 lei litrul. Din păcate, însă, nu există fonduri guvernamentale sau europene pentru o astfel de fermă, măgarul fiind considerat doar un animal folosit pentru cărat. “Cererea este mai mare ca oferta, lapte nu se găsește foarte des. Oamenii au căutat și trei săptămâni pentru a găsi un litru de lapte pentru copii Oricum, în jur nu știu să mai fie o astfel de fermă. Un litru de lapte în farmacii este 140 de lei. Împreună cu soția ne-am decis să vindem la 80 de lei pentru un litru”, conchide tânărul pastor.


“Inițiativa este de lăudat”

Locuitorii Comunei Budești, dar și autoritățile locale, apreciază inițiativa tânărului din Râmnicu Vâlcea. “Este de apreciat ce fac acești tineri. Noi vrei s=i ajutăm cu ce putem. Așa procedăm cu fiecare cetățean care vrea să își deschidă o afacere. Ar trebui să fie fonduri și pentru fermele de măgărițe. Oricum cred că vor mai face și alți locuitori ai comunei așa ceva, exemplul este unul de urmat. E important pentru că astfel se vor crea locuri de muncă”, ne-a declarat Gheorghe Mirea, viceprimarul Comunei Budești.
Laptele de măgăriță, recunoscut pentru calitățile sale terapeutice. Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile. Laptele de măgăriţă are aproape toate caracteristicile laptelui mamar şi poate fi utilizat şi în tratarea unor boli. Cei care doresc să achiziţioneze lapte de măgăriţă pot să apeleze numărul de telefon 0755367077.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning