FOTO/VIDEO Ambasadorul Cubei în România, în vizită la Rm. Vâlcea

La Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul”, la invitaţia socialistului Constantin Rotaru, ambasadorul Cubei în România, dar şi fostul ambasador al României în Cuba s-au întâlnit cu vâlcenii, pentru un schimb de idei. Ca şi acum 30 de ani, cubanezii sunt la fel de interesaţi de schimburile economice, dar românii par să aibă alte priorităţi. De asemenea, ambasadoarea Cubei la București, Excelența sa NIEVES ILIANA HERNANDEZ PORTALES a vernisat la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea expoziția de pictură contemporană a artistului cubanez Alexis Fernandez Arce, unul dintre cei mai apreciați plasticieni cubanezi la nivel internațional.


Acesta este cea de-a doua vizită pe care reprezentata Republicii Cuba o efectuează în Râmnicu Vâlcea la invitația lui Constantin Rotaru, președintele Partidului Socialist Român, în vederea unei colaborări între instituțiile din Vâlcea și cele din Cuba.
“În România am petrecut patru ani, ani importanți în relațiile dintre România și Cuba. Am lucrat pentru dezvoltarea acestor relații. Îmi place geografia României, istoria sa. București este o capitală foarte frumoasă. Am fost primită cu multă căldură în toate orașele unde am fost în vizită. Am fost patru ani foarte buni și mi-au marcat cariera. Vâlcea este o locație frumoasă, am fost de două ori. Am stat de vorbă cu mulți oameni și la fiecare întâlnire m-am simțit bine. Le doresc oamenilor de aici prosperitate multă și mult succes”, a declarat Excelența sa NIEVES ILIANA HERNANDEZ PORTALES, ambasadorul Republicii Cuba în România.

“Eu de obicei am multe idei, dar acum am avut avantajul că am o relație bună cu doamna ambasador și cu poporul cubanez, așa cum au mulți români. Pe de altă parte cei de la Ambasada Cubei din București se bucură detot respectul meu, sunt oameni care își iubesc țara și sunt diplomați foarte buni. De la poporul cubanez avem multe de învățat. Este un popor stăpân în țara lui, independent și suveran. Beneficiază de orice rezultat al muncii lor, spre deosebire de noi care nu suntem nici independenți, nici suverani nici stăpâni pe ceea ce avem aici. Pe de altă parte poporul cubanez a înțeles că trebuie să investească în sănătate și în educație. Sunt lucruri foarte importante pentru care îi admir”, a completat Constantin Rotaru, președinte PSR.
E.S. Nieves Iliana Hernandez Portales a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că ţara pe care o reprezintă are rezultate foarte bune în învăţământ, educaţie şi cultură, şi acest lucru îi situează la nivelul altor ţări foarte dezvoltate. De asemenea, 51% din bugetul ţării este alocat sistemului sanitar şi educaţiei. “Cuba este recunoscută de UNESCO pentru nivelul ridicat al învăţământului Indicativul speranţei de viaţă este mai mare de 78 de ani. Populaţia infantilă nu suferă de subnutriţie. Cuba este singura ţară din lume unde virusul HIV nu se transmite de la mamă la făt. În ciuda eforturilor SUA care ne-a înfrânat o dezvoltare economică socială reală, şi în ciuda eforturilor de a izola această ţară, Cuba întreţine relaţii diplomatice cu 178 de ţări din lume”, a declarat ambasadoarea Cubei care a vorbit şi despre programul de turism de sănătate care a avut o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani. Această ţară este recunoscută pentru tratamentele şi medicamentele necesare pentru diabetici, rezultatele fiind spectaculoase. Unul dintre ele este Cimavax, un tratament injectabil care tratează cancerul pulmonar. Produsul a fost deja trimis pentru teste la Centrul de Imunologie Moleculară din SUA şi la Institutul Roswell. Potrivit oficialilor cubanezi, terapia cu Cimavax inhibă dezvoltarea tumorilor pulmonare şi stopează metastazarea lor. “Există spitale în Cuba destinate acestor tratamente. Sunt rezultate aplicate ale dezvoltării medicinei şi voinţa Guvernului. După un embargou de peste 50 de ani, mulţi aici luptă acum pentru calitatea vieţii. Această calitate vrem să o aibă toţi oamenii care vin în Cuba. România importă o anumită cantitate de tutun şi rom din Cuba. Noi suntem interesaţi să revigorăm relaţiile economice, de aceea ne întâlnim cu tot felul de oameni de afaceri. Sunt puţine firme din România care explorează însă piaţa noastră, totuşi se fac paşi importanţi pentru semnarea acordului”, a declarat ambasadoarea.
Ambasadoarea Cubei a precizat ca este dornică să revină în Vâlcea și cu alte ocazii, după patru ani petrecuți în România, fiind impresionată de cultura din țara noastră.

Letiţia Lazăr