FOTOGEOGRAFICA 2023 – un spectacol al naturii, obiceiuri și tradiții

Joi, 12 octombrie 2023, începând cu ora 18:30, vă invităm la vernisajul Salonului Național de Fotografie “FOTOGEOGRAFICA 2023”, ce va avea loc la Biblioteca Națională a României. Festivitatea va fi transmisă on line și live-streamed pe https://www.facebook.com/Fotogeografica.

Cu acest prilej, va fi prezentat şi catalogul Fotogeografica 2023, care conţine mesajul doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, fotografiile premiate pe cele trei secţiuni ale concursului – patrimoniu cultural, peisaj natural și wildlife, la categoriile elevi/studenți și open – şi cele mai reuşite lucrări din galeria foto a concursului (expo on line www.fotogeografica.ro).

Salonul este deschis pentru vizitare în perioada 12 – 17 octombrie 2023 şi reuneşte o selecție dintr-un număr de peste 2000 de fotografii înscrise de cei 326 participanţi din toată ţara.

Expoziţia „Fotogeografica” este una de prezentare în imagini şi în albume foto, a patrimoniului cultural şi natural al României, realizate de tineri și consacrați. Acestea vor fi integrate în patrimoniul vizual al istoriei fotografiei din România și vor fi parte din colecţiile Bibliotecii Naţionale.

Concomitent, la Casa de Cultură a Studenților București, va avea loc seria de evenimente Serile Fotogeografica, ce abordează teme din domeniul ştiinţei, culturii sau sportului, ateliere foto și activități de conștientizare publică.

În perioada octombrie – decembrie 2023, poate fi vizitată și expoziția ”Arta fotografică din România reflectată în colecţiile Bibliotecii Naţionale a României”. În acest context, vor fi donate Bibliotecii Naționale a României cele 18 cataloage Fotogeografica, 15 albume din colecția România Student Tour și volumul jubiliar ”Fotogeografica, un sfert de veac”.

Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, completat cu o multitudine de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen, într-o ”mișcare-fenomen”. Standardul a crescut an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au realizat expoziții personale de mare succes. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn. Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă. Manifestarea a devenit o tradiție culturală în România și un brand consacrat

Proiectul este realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, cu suportul deosebit al Bibliotecii Naționale a României.

Parteneri onorifici: RePatriot, Opera Națională din București, Teatrul ”I.L. Caragiale” din București, Zitec, Universitatea Politehnică București, Universitatea din Bucureşti-Facultatea de Geografie, Universitatea de Vest din Timișoara, UNESCO ProNatura, Radio Bucureşti FM, Fun Courrier, România Sălbatică, Revista Fotografia, Fotoclub Orizont Sibiu, Asociația Spelogică Sfinx, Comentator.ro, Editura Integral, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, Life Wolf, Asociația Speologică Focul Viu, Fotoclub Orizont, Foto4ever, Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact, Fundația Culturală ”Niște Țărani”, Contrast, Cercetașii României – Centrul Local Sf. Nicolae.

Detalii program Fotogeografica 2023 pe www.ccs,ro, https://www.facebook.com/Fotogeografica,
https://www.facebook.com/events/1685740721940649?ref=newsfeed&locale=ro_RO