FOTO Ziua Pompierilor – sărbătorită şi la Rm. Vâlcea

La 13 Septembrie, anul acesta s-au împlinit 170 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848. În acelaș timp, s-au împlinit 10 ani de la înființarea Serviciului SMURD în județul Vâlcea, componență a inspectoratului.


Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, în data de 13.09.2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.
În intervalul orar 10.00 – 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Rm. Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare.
La ora 11.00, pe platoul inspectoratului s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea s-a oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri.


După ce au fost transmise mesajele autorităţilor, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost recompensate cu : citare prin Ordin de zi pe Unitate 17 cadre și cu mulțumiri 20 de cadre, iar următori militari au fost înaintați în gradul următor, înainte de termen astfel :
– în gradul de colonel lt.col. Pocovnicu Virgil
– în gradul de plutonier adjutant șef, plutonier adjutant Fălcuţă Eugen-Alexandru;
– în gradul de plutonier adjutant şef plt.maj.Popescu Ionuţ-Daniel; plt. maj. Drăgoescu Florin, plt. maj. Bivolaru Elena-Claudia, plt. maj. Capezanu Vicenţiu-Cristian, plt. maj. Diaconu Daniel, plt. maj. Buică Dumitru-Doru.
De asemenea, au fost distribuite diplome cadrelor cu merite deosebite.
Au urmat premierile competiţiilor sportive organizate cu ocazia acestei zile festive, astfel:


Campionatul de minifotbal între instituţiile publice
Locul I – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea
Locul II – Inspetoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea ,,G-ral de brigadă Ştefan Buterez”
Locul III – Serviciul Român de Informaţii Vâlcea
Mențiune – Instituția Prefectului Vâlcea
Fayr Play – Consiliul Județean Vâlcea


Campionatul de fotbal-tenis între instituţiile publice
Locul I – Echipa Centrului de Pregătire pentru Geniu ,, PANAIT DONICI” formată din plt.maj. Rizea Ion şi fruntaş Traşcă Ion
Locul II – Echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Jud. Vâlcea formată din plt. maj. Oprea Alexandru şi plt. maj. Cîrstian Gheorghe
Locul III – Echipa Inspetoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea ,,G-ral de brigadă Ştefan Buterez” formată din cpt. Tudor Cosmin şi plt.adj. Binucu Iulian

Campionatul de minifotbal intern
Locul I – Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani
Locul II – Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea
Locul III – Reşedinţa Unităţii

Campionatul de tenis intern
Locul I – mr. Decu Marian
Locul II – plt.maj. Vîlcioiu Marian
Locul III – Plt.adj. Stroe Nicolae

Campionatul de pescuit sportiv intern
Locul I – Echipa formată din plt.adj. Ilinca Gheorghe şi plt.maj. Mecu Victor
Locul II – Echipa formată din plt.adj. Vîlsan Cosmin şi plt.maj. Micuţi Petre-Cătălin
Locul III – Echipa formată din mr. Mirică Marius şi plt.maj. Ciobanu Constantin

Activităţile omagiale au fost încheiate cu defilarea cadrelor prin faţa autorităţilor.
Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Stingerea unui incendiu la înălțime”, Probe de concurs („Scara de fereastră și Pista cu obstacole)” ;i „Descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat”.
De asemenea, în data de 11.09.2017, ora 11.00, s-a oficiat o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti.
Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem DUMITRU CROITORU, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) DUMITRU CROITORU”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.