FOTO/VIDEO: Viața de la Vaideeni este din nou completă! Învârtita Dorului, o ediție plină de emoții și bucurie

În ultimii doi ani, ani de pandemie în toată lumea, viața din comuna Vaideeni a fost incompletă. Oamenii din pitoreasca localitate au continuat să trăiască așa cum s-au obișnuit de zeci de ani, au muncit când a fost de muncă, și-au petrecut timpul liber cum au putut mai bine.

Vara au venit în concediu fii ai satului plecați în diverse zări ale României sau ale lumii și familiile s-au reunit. Viața a fost incompletă pentru că la finele lunii iunie nu s-a mai putut organiza o sărbătoare dragă oamenilor din Vaideeni, o sărbătoare despre care toți vorbesc cu mândrie și despre care s-a auzit în lumea largă.
După doi ani de pauză, Festivalul “Învârtita Dorului” a revenit în forță. Au fost două zile spectaculoase, două zile pline de emoție gustate din plin de locuitorii comunei, dar și de oaspeți veniți din multe locuri ale țării și chiar din străinătate.

Vaideeni în sărbătoare

Așa cum le place oamenilor din Vaideeni și celor care conduc comuna, în frunte cu primarul Daniel Băluță, “Nedeea Ciobanilor”, sărbătoare ajunsă la cea de-a 54 ediție, a fost pregătită cu minuțiozitate. Satul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, costumele populare au fost pregătite și oaspeții au fost așteptați cu drag, într-o atmosferă autentic românească. Ediția din acest an a coincis și cu Ziua Internațională a Iei, motiv în plus pentru ca totul să fie la superlativ.

Profesorul Vartolomei Todeci nu a fost uitat

La ediția din acest an a Festivalului “Învârtita Dorului” nu a mai participat un om emblematic pentru Vaideeni, profesorul Vartolomei Todeci, cel care era considerat sufletul sărbătorii. Veritabilul specialist al folclorului românesc, Todeci a plecat în lumea celor drepți anul trecut, dar cu siguranță a urmărit totul de acolo de sus. De altfel, în mare parte, prima zi a festivalului i-a fost dedicată rapsodului popular. În amintirea sa a fost organizat un colocviu susținut de profesori vâlceni și volumul “Vartolomei Todeci – Hai Carpat, Carpat – Dascălul și discipolii săi” – autor Profesor Doctor Vasile Bebeșelea Sterp.

România la ea acasă

Duminică, dis-de-dimineață, oamenii s-au îmbrăcat în straiele populare dragi lor și au venit cu mic, cu mare în centrul comunei. Parada portului popular a fost și în acest an una spectaculoasă. Cu bucurie și mândrie, invitați din mai multe zone ale României și-au prezentat portul specific, în aplauzele spectatorilor care au venit în număr mare. Apoi s-a încins tradiționala horă. A urmat un maraton al cântecului popular tradițional și artiști consacrați au urcat pe scena amplasată pe platoul “Învârtita Dorului”.

Promisiunea lui Daniel Băluță

Și primarul de la Vaideeni, Daniel Băluță, a suferit mult pentru că pandemia nu a făcut posibilă organizarea festivalului. Dar pentru ca “focul” să nu se stingă și “Învârtita Dorului” a fost timp de două ediții online. Băluță este convins că spiritul românesc nu va muri niciodată la Vaideeni:
“Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la acest eveniment moștenit de la strămoșii noștri. Spiritul românesc nu o să moară niciodată la Vaideeni/ Nimic nu ne doboară. Oamenii din Vaideeni sunt mândri și harnici și își iubesc locurile natale. Sunt onorat să fiu primarul acestei localități”.

Pumnii strânși pentru Bianca Andreescu

În ziua în care, la Vaideeni, debuta o nouă ediție a Festivalului Folcloric “Învârtita Dorului”, tânăra tenismenă Bianca Andreescu juca finala de la Bad Homburg, pierdută, din păcate, în fața franțuzoaicei Caroline Garcia. Numărul 64 mondial, tenismena canadiană cu origini vâlcene a profitat de retragerea Simonei Halep din semifinala turneului german, astfel că a jucat direct finala. Bianca Andreescu are 22 de ani, iar părinții săi, Maria și Nicu sunt din Vaideeni, însă plecați în Canada de mult timp. De altfel, Bianca este născută în statul Ontario, acolo unde a început tenisul când avea 7 ani. Acum trei ani, in 2019, Bianca a câștigat US Open, învingând-o in finala pe Nr 1 mondial la acel moment, americanca Serena Williams. Cu Simona Halep, Bianca a jucat un singur meci, in turneul ITP, la Turneul Campioanelor, unde constănțeanca a câștigat, 6-3, 6-7, 6-3.
Primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluță a declarat că intenționează să-i ofere Biancăi Andreescu titlul de Cetățean de Onoare al localității. “N-am reușit să facem asta până acum și pentru că a fost pandemia asta de Coronavirus, însă acum încercăm să găsim un moment, când poate veni și Bianca la Vaideeni, să organizăm acea ceremonie oficială în cadrul căreia Bianca să fie declarată cetățean de onoare al comunei noastre”, spune edilul localității vâlcene, Daniel Băluță.