FOTO/VIDEO Vatra cu idei de la Nicolae Bălcescu împlinește cinci ani! Dana Rădulescu ne explică de unde a avut atâtea idei și care vor fi următoarele

Dana Rădulescu a ales să își trăiască viața altfel. După un curs la care a participat acum cinci ani, vâlceanca a decis să înființeze o organizație neguvernamentală pa care a numit-o Vatra cu Idei și să pună în practică mai multe proiecte inspirate din viața de odinioară a românilor.


Cinci ani într-un colt de Rai

Într-un colt de Rai, în apropierea Conacului Nicolae Bălcescu, a apărut o alee terapeutică, o cabană în pădure,dar și un spațiu amenajat pentru activități care mai de care mai interesante: șezătoare ca pe vremuri, aventuri culinare autentice, ateliere de împletituri, cursuri de bune maniere pentru tineri.
Rep.: – Cum a pornit Vatra cu Idei, de unde ideea…?
D.R.: – Totul a pornit după un curs organizat la Timișoara, cu finanțare europeană, Școala Națională a femeilor manageri. Eu cred că acel curs a schimbat viețile a 1200 de femei din toată țara. Multe dintre ele au avansat în carieră sau au început o afacere nouă. La mine jobul a mers în paralel cu dezvoltarea unei mici afaceri. Eram conștientă că sunt la o vârstă și nu mă mai pot rupe de bibliotecă. Am zis că soluția este un ONG cu activitate economică. Acum ne pregătim să sărbătorim cinci ani de activitate. Vom derula încă un proiect nou, de această dată de anvergură. Este vorba despre Vatra Parc, o amenajare pentru familii, mai mici sau mai mari. Cred că se simte nevoia, oamenii vor să își petreacă timpul în aer liber. Îi încurajăm să comunice între ei, fără tehnilogoie dacă se poate, să lase la o parte telefoanele. O să fie, de asemenea, un loc unde nu se vor auzi manele. Activitățile vor fi dinamice, dar o să fie și o zonă unde să se poată relaxa și zonă în care se poate face campare.


Rep.: – Sunt cinci ani în care la Vatra cu Idei s-au întâmplat multe…
D.R.: – De asta ne și numim așa, avem idei. Avem o echipă frumoasă, lucrăm cu două doamne psiholog. Acum sunt și copiii acasă, ne ajută și ei, în echipă este foarte bine să ai pe cineva tânăr. Trebuie să recunosc, am fost inspirată de câte cineva la multe dintre acțiuni. La cea cu ia, de exemplu, m-a inspirat colega mea Corina Bedreagă. Așa am construit, suntem foarte atenți. Noi nu avem resurse umane. Am învățat de la oamenii care au venit pe la noi, chiar și de la agenții de turism. A venit o doamnă, îmi amintesc, m-a întrebat de ce nu punem un preț cât de mic pentru intrarea la Aleea Terapeutică. Mi-a spus că nu prețuim ce avem și poate de aceea nu vin nici oameni. Și acum suntem mult sub preț, am găsit ceva asemănător la Giurgiu cu un preț de zece ori mai mare, poate si mai bine.
Rep.: – Deocamdată se poate organiza o șezătoare și o zi în care să se gătească tradițional. Oare peste zece ani o să mai fie posibil?
D.R.: – E bună întrebarea. Probabil că șezătoarea nu se va mai putea organiza. Sau poate da dacă fiecare dintre noi vom face puțină lumină. Dacă vorbim de evenimentul culinar sunt sigur că se va putea organiza. Am văzut de curând undeva în Transilvania ceva asemănător cu ce am făcut noi, dar într-o şură. Așa de mult mi-a plăcut…


Rep.: – Ați fost tentată să vă stabiliți într-o altă țară?
D.R.: – Nu, și am călătorit mult, de mică am tot plecat, cred că șase ani aveam la prima ieșire în străinătate. Definitiv să mă rup, niciodată nu m-am gândit. Cred că am greșit puțin când am tot prezentat ce frumos este afară. Acum mă reorientez, România este frumoasă. Sau, poate, trăiesc eu într-o bulă a mea…
Rep.: – Ce va face Dana Rădulescu peste 10, poate 15 ani?
D.R.: – Clar știu ce voi face, antreprenoriat social. Vom face și ceva ca să ne putem întreține, acum nu se pune problema. Noi la Vatra cu Idei am început fără niciun ban, am început cu resursele care erau acolo. Mott-ul meu este ‘Fă Rai din ceea ce ai‘, nu mai știu cine a spus asta, dar am citat.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning