FOTO/VIDEO Țară-țară, vrem ostași! Tinerii vâlceni sunt chemați să servească patria

În plină campanie de recrutare a tinerilor care își doresc o cariera militară, Centrul Militar Județean Vâlcea este luat cu asalt zilnic de astfel de persoane, multe dintre ele fiind fete. Tinerii se arată încântați de o carieră militară și susțin că sunt dispuși să renunțe la timpul liber pentru a-și servi țara, dar și pentru a avea un loc de muncă stabil.


“Este un loc de muncă stabil, cu multe beneficii. În plus, este o onoare să servim patria. Familiile ne susțin și suntem gata să facem sacrificii pentru a urma o carieră militară”, spun tonerii pe care i-am găsit la Centrul Militar Vâlcea, gata să își depună dosarele. De la începutul anului și până în prezent, 100 astfel de persoane și-au depus dosarul de candidatură, Centrul Militar din Vâlcea fiind unul dintre cele mai active din punct de vedere al recrutărilor la nivel național.


“Sunt și multe fete, ceea ce ne bucură foarte tare, dar sunt și mulți băieți. Cei mai mulți candidați sunt interesați de Colegiile Naționale Militare, acolo unde avem peste 100 de candidați în acest moment. Sperăm să ajungem sau să depășim cifra de 137 care a fost consemnată anul trecut. Termenul limită de înscriere este de 3 aprilie. Cariera militară resupune, în primul rând, o disciplină de fier, în al doilea rând tinerii trebuie să fie pregătiți zilnic din toate punctele de vedre. De asemenea, trebuie să le placă această meserie”, ne-a declarat Ștefan Protea, plutonier adjutant, subofițer recrutor.


“Iubirea de țară este o condiție obligatorie”

Iulian Trușcă, locotenent-colonel, comandant CMJ Vâlcea, este convins că o carieră militară este o opțiune câștigătoare pentru tineri și nu numai: “Avantajele sunt multe pentru o carieră militară. Pornim de la învățământ, care este sută la sută gratuit. Aici se include cazarea gratuită, hainele și hrana. De asemenea, după absolvirea cursurior există posibilitatea unei cariere deosebite. Este o normă de hrană lunară, este gratuitatea privind deplasarea la locului de desfășurare a concediului este gratuitatea pentru haine. Sunt și alte multe avantaje, de exemplu contravaloarea chiriei dacă își desfășoară activitatea într-o altă localitate decât cea de domiciliu, plus un salariu atractiv. Avem recruți foarte mulți, din ei vor ajunge militari cei care trec de probe. Meseria de militar este una vocațională, ai nevoie de pasiune, o înclinație. Și, în primul rând, îți tebuie dragoste de țară.”.


În România există patru colegii naţionale militare şi încă unul, la Constanţa, posibil a se reînfiinţa anul acesta. În această perioadă se recrutează pretendenți şi pentru şcolile de maiştri şi subofiţeri.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning