FOTO/VIDEO Tanti Filomița din comuna Nicolae Bălcescu este renumită pentru preparatele pe care le gătește

Tanti Filomița este un adevărat personaj al comunei vâlcene Nicolae Bălcescu. Se spune că mămăița ajunsă la 79 de ani face cele mai bune piftii din zonă, după rețete tradiționale moștenite din moși-strămoși.


Filomița Bunea folosește rețete vechi, pe care le-a învățat de la mama sa și care sunt moștenite din moși-strămoși. Cel mai mult îi place să gatească piftii din carne de pasăre, recunoscute în zonă. De altfel, Tanti Filomița este invitată de autoritățile locale să gătească la toate evenimentele importante organizate în Comuna Nicolae Bălcescu.


Spune că nu deține un secret, dar că respectă rețeta originală: “Piftie fără usturoi nu se poate. Pun că le dă gustul cel mai bun. Îl strecor, doar zeama ajunge în farfurii. Așa s-a pomenit de la mama, de la tata. Eu înainte de sărbătorile de iarnă le fac din carne de pasăre, e mai ușoară. Și așa mâncăm mult carne de porc. Piftii de la mine mănâncă și familia, și vecinii, la toți le plac preparatele făcute aici acasă”.

Și cozonacii făcuți de Tanti Filomița sunt renumiți în zonă. Spune că ingredientele nu mai au calitatea de pe vremuri, dar că pune în munca sa multă dragoste, acesta fiind secretul gustului. În vara anului viitor, Filomița Bunea o să gătească în aer liber în Comuna Nicolae Bălcescu, în cadrul evenimentului “Aventuri culinare în vatra lui Bălcescu”.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning