FOTO/VIDEO Stejari seculari salvați! Direcția Silvică și Uniunea Artiștilor Plastici au o inițiativă comună de toată lauda

“Stejarii seculari trebuie să moară în picioare” – este inițiativa Direcției Silvice Vâlcea și a Uniunii Artiștilor Plastici. Ambele instituții fac front comun pentru identificarea arborilor care au peste 500 de ani și conservarea lor. Aceștia nu vor mai fi marcați și tăiați, urmând ca în perioada imediat următoare să fie realizată și o hartă a stejarilor seculari din Vâlcea. Se presupune că în Vâlcea sunt sute de stajari seculari.


Povestea stejarilor seculari de la Mânăstirea Dintr-un Lemn

Cei mai cunoscuți dintre ei sunt la Mănăstirea Dintr-un Lemn din Comuna Frâncești. Legenda spune că ea a fost construită dintr-un astfel de stajar în care a fost găsită o icoană imensă. “Mănăstirea noastră este strâns legată de existența acestor stejari seculari. Practic, datorită unui stejar secular a luat ființă întreaga mănăstire. Acum 500 de ani, la începutul secolului 16, pe aceste locuri nu era decât un codru de stejari seculari. Aici se adăpostea un pustnic care a descoperit o icoana făcătoare de minuni sub coroana unui astfel de stejar. Tradiția spune că era cel mai mare stejar din acea vreme, că abia putea să fie cuprins de 6,7 persoane.

În cinstea icoanei, s-a ridicat Biserica Dintr-un Lemn, doar din lemnul acelui stejar. La început a fost doar un schit. Masa Sfântului Altar este ridicat chiar pe rădăcina acelui stejar. De atunci, icoana este păstrată până în zilele noastre. Acum mai avem patru stejari seculari, un altul a căzut în anul 2008. În unul dintre stejari, în trunchiul său, există două icoane, una așezată la 1841, într-o mică deschizătură a lui. Stejarul, crescând, icoana a fost cuprinsă în interiorul lui. O a doua icoană a fost așezată acum 50 de ani, până acum un an se mai putea vedea, acum și ea a fost cuprinsă în totalitate”, spune Maica Tecla, ghid Mănăstirea Dintr-un Lemn.


Nu se mai taie arborii seculari!

La inițiativa filialei vâlcene a Uniunii Artiștilor Plastici și a Direcției Silvice, toți stejarii seculari din Vâlcea vor fi inventariați și conservați. Un lucru este cfert, nicunul dintre ei nu o să mai fie marcat și tăiat. “Vorbim despre o idee care a apărut atunci când am constatat că încă mai există niște martori a trecerii noastre prin timp, arborii seculari. M-am gândit că ar fi bine să-i protejăm. Au rezistat de-a lungul timpului și au fost amici prietenoși. Am pornit și de la faptul că într-o zi am constatat că într-o zonă, în Pădurea Cotoșmanu, acolo unde existau mulți arbori seculari, câțiva erau culcați la pământ. M-am adresat domnului Mihăilescu, cel care a fost extrem de receptiv la gândurile mele. Sunt mai multe variante de salvare a acestor arbori. Trebuie inventariați și puși pe o hartă electronică. Rolul nostru, al artiștilor este acela de a mobiliza tinerii. Se pot face evenimente în jurul acestor copaci, să-i pictăm, să le dăm nume. De exemplu o clasă poate avea grijă de un copac, așa îi putem salva. Cei mai cunoscuți stejari seculari sunt cei de la Mânăstirea Dintr-un Lemn, dar nimeni nu a văzut că ei sunt bântuiți de dăunători”, spune Gheorghe Dican, vicepreședinte UAP România.


“Ca să moară în picioare și să-i putem păstra, va trebui să găsim drumul pentru a-i declara monumente ale naturii. Este nevoie de un demers al mai multor entități, apoi să reușim să ajungem la Academia Română. Este extrem de complicat să îi pui unui om restricție pe bunul său. Trebuie să gândim o identificare a lor, o hartă și o monitorizare permanentă. Sperăm să vină aluri de noi mai multe persoane, asociații de profil”, completează Gheorghe Mihăilescu, director Direcția Silvică Vâlcea.

Acum patru ani, în Parcul Național Buila-Vânturarița a avut loc o acțiune de identificare a arborilor seculari. Au fost găsiți aproximativ 250 de astfel de copaci din 15 specii printre care stejarul, fagul, paltin, molid sau frasin.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning