FOTO/VIDEO Simulare de accident chimic la Oltchim – “OLTCHIM ALUTUS 2018”

Forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Armatei, dar și ale Serviciului Județean de Ambulanță Vâlcea au fost angrenate azi, 14 iunie, într-un exercițiu de simulare de mare amploare. Efective din alte șase județe dar și din Republica Moldova au participat la simularea unui accident chimic la SC Olthim. Au fost marcate două scenarii de evenimente: scăpare de clor, ca urmare a producerii unei spărturi la un rezervor şi o explozie la una din sobele Claus, cu pierderea semnificativă a unei cantități de acid clorhidric gaz și clor nereacționat.


“Ne aflăm la un exercițiu naţional organizat de către IGSU. Se simulează o intervenție la o instalație de acid clorhidric. Sunt agrenate multe forţe. Este un exercițiu care se apropie mult de situația reală. Avem şi oaspeți din Republica Moldova. Exercițiul decurge foarte bine. Ieri am avut un exercițiu pe realitate virtuală, am aflat astfel toate elementele de acțiune pentru astăzi”, spune Daniel Marian Dragne, Colonel, director exercițiu.


“Scenariul este construit în așa fel încât să se activeze Codul Roșu și să vină fore și din localitățile limitrofe. Victimele sunt direcționate spre cele mai apropiate spitale, dar și spre București, în funcție de gravitate”, completează Claudiu Zamfir, colonel IGSU, coordonator exercițiu.


Din cauza cantităţilor degajate şi a depășii amplasamentului operatorului, la cele două situaţii s-a pus în aplicaţie “Planul de urgenţă externă”, au fost acţionate sirenele cu semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele. Sirenele au fost acţionate la toate localităţile aflate pe rază de 10 Km: Zona roșie: Budești, Buneşti, Galicea, Mihăeşti, Ocnele Mari și Rm. Vâlcea, Zona portocalie: Băbeni, Băile Govora, Frânceşti, Nicolae Bălcescu, Păuşeşti şi Vlădești. Din cauza numărului mare de victime, peste 60 de persoane, s-a pus în aplicare „Planul Roșu” de intervenție.
„Am fost amplasate trei puncte de decontaminare prin care trebuie să treacă victimele, dar și persoanele care aparent nu au probleme. Unul dintre ele este amplasat la Mihăești. Oamenii trebuie să știe ce trebuie să facă în cazul unui astfel de eveniment neplăcut. Trebuie să asculte ceea ce li se transmite prin intermediul mass-mediei și a oficialităților locale. Trebuie să aibă mare atenție la apa pe care o vor consuma și la alimente de asemenea”, a declarat Cătălin Popescu, purtător de cuvânt ISU Vâlcea.


Exerciţiul care a durat peste patru ore are drept scop evaluarea răspunsului la urgenţă în caz de accident chimic major, cu efecte în afara amplasamentului unui operator economic și de a identifica domeniile care necesită îmbunătăţiri privind capabilităţile de intervenţie şi documentele de răspuns cu caracter operativ şi procedural de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, locale şi al forţelor de intervenţie.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning