FOTO/VIDEO Șezătoare la Nicolae Bălcescu! Asociația Vatra cu Idei a organizat un eveniment deosebit

Asociația Vatra cu Idei de la Nicolae Bălcescu a organizat un nou eveniment deosebit, o șezătoare tradițională, ca pe vremuri. Timp de câteva ore bune, participanții au servit bunătăți tradiționale românești, au spus povești de viață autentice și au cântat melodii populare vechi. Vechile meserii, mâncăruri și tradiții au fost expuse de către gospodine și gospodari îmbrăcați cu toții în straie populare. S-au depănat amintiri, ș-a țesut și cusut și s-au cântat melodii populare vechi. Gospodinele și-au etalat bunătățile tradiționale gătite în casă și pe tot parcursul evenimentului a domnit voia bună.


“A fost ceva deosebit”

O mare parte dintre cei prezenți au participat pentru prima dată la o șezătoare autentică. “Este pentru prima dată când particip la o șezătoare, nu am mai fost, nu s-a mai organizat la noi în sat. Am fost doar la claca aceea la porumbul de toamnă. Tot mi-a plăcut, absolut tot, trebuie să se mai organizeze așa ceva. Eu am venit îmbrăcată într-o ie care are peste 130 de ani, o am de la bunica mea, s-a cununat cu ea și tot ea a făcut-o. S-a păstrat excelent”, spune Eleneonora Tudor, administrator la Memorialul Nicolae Bălcescu, una dintre participantele la șezătoare.


“Am fost la o șezătoare, ultima dată, când eram copil, în anii ’60 se întâmpla. Lumea se strângea să mai vorbească, să mai povestească și în timpul acesta se făcea câte ceva. E rău că nu se mai face, toată lumea stă în jurul casei, aceste întâlniri sunt foarte binevenite. Sunt fete tinere care nu știu să pună un nasture. Lâna a ajuns de râs, se auncă la gunoi. Totul se cumpără. Luăm ciorapi sintetici și degerăm și facem reumatism”, completează Viorica Dumitru.


Povestea continuă

Organizatorii șezătorii promit să repete experiența și să vină și cu alte evenimente inedite din lumea satului vâlcean. “Noi ne numim Vatra cu idei, sunt idei și le culegem. Vorbim cu cei din comunitate, o cunoaștem și de acolo vin, natural, ideile. Am cunoscut o doamnă care face prescuri, sunt ce sunt, dar nu am făcut niciodată. Vreau să văd cum se face pâinea și cum se fac cozonacii după rețete tradiționale. Lucrurile acestea vin de la sine. Am descoperit niște doamne, fete cum le spun eu, extraordinar de dornice de a se implica. Ideea cu șezătoarea a prins. Nici eu nu am fost la o șezătoare. În mare auzisem, știam despre ce e vorba, dar nu am fost. Am înţeles că pe vremuri dura foarte mult, se lucra toată noaptea. Era o ocazie de socializare, acum am înțeles mai multe. Sper că nu este pe cale de dispariție acest tip de eveniment. Dacă doamnele, fetele, vor dori, vom face și a doua ediție a șezătorii”, spune Dana Rădulescu, fondator Asociația Vatra cu Idei, Nicolae Bălcescu.
Asociația Vatra cu Idei va organiza în primăvara acestui an un nou eveniment, Aventuri Culinare în Vatra lui Nicolae Bălcescu. În aer liber, gospodinele din localitatea vâlceană vor găti mâncăruri tradiționale pentru toți cei care vor fi prezenți.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning