FOTO/VIDEO Primarul Alexie rămâne în greva foamei

Primarul din comuna vâlceană Mateeești este în greva foamei. Alexie Valerian a recurs la gestul extrem în urmă cu mai bine de 24 de ore, exasperat de refuzul consilierilor PSD de a vota bugetul primăriei.

Până acum, consilierii locali au fost convocați de cinci ori, dar bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018 nu a putut fi aprobat în lipsa social democraților. În această dimineață, alesul local a protestat și în fața Prefecturii Vâlcea, în speranța că reprezentantul Guvernului în teritoriu îi va determina pe consilierii PSD să revină la sentimente mai bune. Din păcate, răspunsul prefectului a fost unul negativ.
“La mine mereu a fost disponibilitate pentru dialog. Consilierii de la PSD refuză dialogul și eu cred că este vorba despre rea-credință. Suntem în prag de a pierde un proiect prin GAL, un escavator. 68.000 de euro se duc pe apa sâmbetei. În plus pe data de 25 se va tăia curentul, este termenul limită să plătim facturile și nu le putem plăti fără buget. Stau în greva foamei atât timp cât voi rezista”, a declarat la prefectură primarul de la Mateești.


“Așa cum se știe, primarul localității a ales această formă de protest, din cauză că nu s-a aprobat bugetul. Nu avem atribuțiuni de a verifica probleme de natură politică. Am avut o discuție la care a mai participat și președintele Consiliul Județean, Costantin Rădulescu. Este disponibilitate pentru un dialog cu aleșii locali de la PSD. Acest conflict este de natură politică. Noi nu putem să interveni. Eu îmi doresc din toată inima ca acest conflict să se stingă pentru că vorbim aici de probleme în localitate și proleme de sănătate ale domnului primar”, a spus și Florian Marin, prefect de Vâlcea.
Blocajul administrativ îi afectează cel mai mult pe angajații primăriei, care nu și-au primit salariile, precum și pe îngrijitorii persoanelor cu handicap din localitate. În plus, primăria riscă să rămână fără curent electric începând cu 25 martie și să piardă un contract cu finanțare externă. Pe de altă parte, consilierii de la PSD spun că nu votează bugetul pentru că se simt sfidați de edil și pentru că acesta pune ședințele de Consiliul Local de dimineață și nu după masă așa cum i-au solicitat.


“Am avut și noi amendamente pe care domnul primar nu le bagă în seamă. Am decis ca ședințele să le ținem după masa la 4 iarna și la 6 seara, dânsul le pune la 8. Nu putem să venim, unii au servici, nu pot să vină. Eu măcar sunt pensionar. Domnul primar nu colaborează cu noi. Asta este principala problemă. Trebuie să colaboreze cu noi”, ne-a declarat Cosmin Anghelescu, consilier local Comuna Mateești.
Situația în care se află Mateeștiul în momentul de față nu este una nouă. Și în 2016, și în 2017 primarul s-a lovit de refuzul consilierilor PSD de a aproba bugetul. Consiliul Local Mateești este compus din 13 consilieri. Șase sunt din partea PNL, 5 de la PSD, unul de la PRM și un altul de la Partidul Ecologist Român.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning