FOTO/VIDEO! Pestă porcină și la Vâlcea! Iată măsurile care s-au luat pentru ca boala să nu se răspândească

Nici Județul Vâlcea nu scapă de pesta porcină. Pădurarii au găsit cadavrul unui porc mistreț, într-un fond de vânătoare al AJVPS Vâlcea din Golești. Au fost prelevate probe și Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat că animalul are virusul pestei porcine africane. Deși probele au fost luate pe 4 iunie, rezultatele au venit abia azi iar prefectul județului a convocat de urgență o ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor Vâlcea. Reprezentanții asociațiilor de vânătoare spun că sunt necesare măsuri pe o arie mai mare pentru a stopa accesul oamenilor în pădure cu mașinile sau alte vehicule.

Nu sunt afectate gospodăriile. Încă!

Reprezentanților instituțiilor abilitate vor să-i liniștească pe cetățeni pentru că cel puțin deocamdată nu se impune sacrificarea porcilor din gospodării. Se vor face, însă, verificări atente ale porcilor mistreți și domestici pe o rază de 13 kilometri.
“Asta este, suntem și în 13, operăm cu o realitate pe care v-o prezentăm. La Golești a fost suspiciunea unui caz de pestă porcină la un porc mistreț, suspiciune care s-a confirmat. Cazul trebuie tratat cu responsabilitate, nu trebuie creată panică, nu suntem în situația în care se constată pesta în gospodării”, a declarat Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
“Azi am primit buletinul oficial prin care s-a confirmat prezența pestei porcine la un cadavru de mistreț. Nu sunt afectate până în prezent gospodăriile oamenilor. Aplicăm planul prin care vom acționa pe fiecare punct. Vom face verificări în teritoriu pe o rază de 13 kilometri și se vor inventaria toți porcii mistreți și domestici pe această rază. Planul poate suferi modificări dacă apar amănunte noi”, a tras concluziile Mihai Miclea, director DSVSA Vâlcea.


Astfel, fondului de vânătoare 16 Goranu îi revine obligația de a pune în practică recoltarea integrală și colectarea porcilor mistreți din zona afectată, iar DSVSA Vâlcea va lua măsuri de stabilire a zonelor de supraveghere a stării de sănătate a porcilor domestici din proximitatea zonei afectate.
Din datele prezentate în cadrul ședinței a rezultat că NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodării, ci doar o atentă monitorizarea zonei locuite.
Instituția Prefectului va prezenta în cel mai scurt timp, în spiritul transparenței și a corectei informări a populației, atât măsurile dispuse, cât și activitățile puse în practică de către instituțiile cu rol în combaterea fenomenului.
Până în azi, în Județul Vâlcea nu a fost semnalat niciun caz de pestă porcină.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning