FOTO/VIDEO: Patrik Străulea a câștigat bronzul la Olimpiada de aritmetică mentală din Egipt
La doar 7 ani, Patrik Străulea reușește să impresioneze la capitolul inteligență și viteză de reacție. Micuțul din Râmnicu Vâlcea a participat la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală WAMAS care a avut loc în Egipt și a reușit să se claseze pe locul trei. La această competiție România a fost reprezentată de 8 copii de la centrele SmartyKids Militari – Aritmetică Mentală Smarty Kids București 1 Mai – Aritmetică Mentală și SmartyKids Chiajna și toți au luat premii! A fost o competiție cu un nivel de dificultate foarte înalt, unde participanții au avut de rezolvat în 10 minute un număr de 400 calcule! Au fost participanți din 20 țări cu un număr total de 250 copii din toate colțurile lumii.
Ce este aritmetica mentală
Aritmetica mentală este metoda japoneză care are efecte imediate asupra dezvoltării creierului copiilor, prin stimularea echilibrată a emisferelor cerebrale. Ceea ce se observă ca prim efect este faptul că apar progrese în concentrarea copiilor, în răbdarea cu care abordează o sarcină intelectuală. Operații sofisticate matematice încep să fie efectuate cu rapiditate, întâi folosindu-se de soroban (abacul japonez), apoi doar mintea. În etapa de calcul mental, copiii proiectează la nivel mental sorobanul, și-l imaginează și efectuează calculele mișcând bilutețele sorobanului în minte, stimulând emisfera cerebrală dreaptă, responsabilă de imaginație și creativitate. Patrik Străulea a absolvit on-line un modul de doi ani și a făcut progrese uimitoare.
Experiența din Egipt
Patrik a fost îndrumat spre cursurile de aritmetică on-line de părinții săi, Mihaela și Dănuț, în tentativa de a-i umple timpul cu ceva util în plină pandemie.
“Da, eram în pandemie, și am decis să-l înscriem la acest modul. Nu pot spune că l-a încântat din prima, a fost mai mult o joacă pentru Patrik. Vă dați seama că la 5 anișori faci ce zice mămica și tăticul. I-a plăcut mult, deși recunosc că am fost tentați de mai multe ori să renunțăm. A fost și un efort financiar pentru noi, dar este clar că a meritat totul. Pot spune că înainte de acest curs Patrik era ușor introvertit, niciodată nu a supărat pe nimeni, a stat doar în banca lui, cum se spune. Acum a prins multă încredere, se vede asta și la școală, se vede și în fața blocului. Vreau să spun că soțul meu a rămas uimit când s-a uitat pe niște teste pe care trebuia să le rezolve cel mic. Noi lucrăm în cadrul Ministerului de Interne și soțul a observat că acele teste seamănă cu cele pe care le dăm noi la examenul psihologic, normal că la scară mai mică”, spune Mihaela Străulea.
La Olimpiada din Egipt au decis să meargă la insistențele soțului. “Am primit mai multe oferte de participări la concursuri, fie pe e-mail, fie pe wats-app. Una dintre ele avea o prezentare deosebită, apărea în clip și niște cămile. Patrik a văzut și mi-a spus că își dorește mult să mergem. Soțul a insistat să onorăm invitația și am mers. Sinceră să fiu nu știam în ce ne băgăm dar acum îmi pare foarte bine că am luat decizia potrivită. Este greu de descris atmosfera de acolo. Au fost multe emoții, spirit de competiție. În plus, e ceva deosebit să vezi că se cântă imnul și se arborează drapelul pentru copilul tău”, completează Mihaela.
Pentru Patrik urmează participarea la o altă competiție internațională, pe 2 august în Turcia, acolo unde poate să își îmbunătățească locul din clasamentul final. Trebuie spus că micuțul este elev al Școlii Gimnaziale Numărul 10 din Râmnicu Vâlcea și este component de bază al echipei de volei a instituției de învățământ. De asemenea, trebuie menționat că Patrik a devenit o vedetă locală la Vaideeni, acolo unde s-a născut tatăl său, Dănuț.
Gabriel Cîrjaliu