Analiză politică! Se va sinucide Bogdan Pistol de dragul unei ambiţii politice?

În presa zilelor noastre dacă pierzi contactul, indiferent de motivaţii fie ele şi probleme familiale, cu realităţile administrativ politice ce curg cu viteză din ce în ce mai mare te poţi trezi puţin buimac citind brusc în patru ziare diferite despre un subiect care ţi-a scăpat.
Aşa am simţit citindu-i pe colegii mei despre cum se pregătesc partidele pentru alegerile locale următoare. Aproape toată lumea vorbește despre dorința pesedeului de a-și pune candidat la Primăria Râmnicului. Aici numele vehiculate sunt mai multe Mocanu, Marin, Matei, etc.
Tot mai mulți îl văd însă pe Bogdan Pistol drept candidatul potrivit pentru marele partid de stânga. Toți ceilalți sunt implicați in viața partidului, Pistol însă nu. Degeaba a mers omul la televiziuni, după o pauză de 6 ani, să spună ce are de gând. O parte din presă o ţine într-una cu el candidat. Deși plecat de un deceniu din mediul public Bogdan Pistol a rămas în amintirea multora ca un vânt ușor de civilitate. Cu agresivitate ponderată, a luptat, sub steagul liberal, cu Mircia Gutau la 28 de ani și a obținut locul 2.
Ajuns vicepreședinte al Consiliului Judetean, a arătat disponibilitate de muncă și abilitate în relația cu președintele Câlea într-o perioada grea. Succesul de imagine i-a dăunat și l-a făcut indezirabil pentru conducerea liberală. Şi mulţi colegi de-ai lui l-au trădat aşa cum se trădează la noi, cu multă uşurinţă. Nefiind un tip ambițios până la limită a renunțat, ieșind din politic după un conflict cu președintele PNL. Bogdan Pistol a lăsat însă în urmă zeci de oameni cu funcţii de primar, viceprimar sau consilier datorate şi muncii lui. Şi a ajutat ulterior prin altfel de muncă alţi oameni să câştige funcţii publice în alegeri.
Pistol are poate multe motive să candideze pentru postul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea dar sper şi înţelepciunea să nu o facă. E un un om citit, iar cultura, educația şi autoeducaţia l-au ajutat în afaceri şi în firma pe care o administrează . Are pregătirea politică, profesională, administrativă şi relaţională pentru o asemenea competiţie electorală. A organizat din umbra multe campanii de succes și prietenia cu Constantin Rădulescu îl poate ajuta semnificativ. Știe dedesubturile administrației și din interior și din exterior, iar vârsta actuală e un avantaj serios. Dar acest om are dezavantajul că deranjează, tulbură apele, stârneşte muşuroiul imediat ce primește o responsabilitate. În acel moment este perceput ca un pericol pentru cei din jur fără sa vrea. Devenind simpatic pentru mulţime, pentru public, pentru electorat devine amenințare pentru cei apropiați din partid indiferent cum s-ar numi acesta şi mai ales pentru activiştii de partid, acei indivizi pe care dacă-i dezbraci de carnetele de partid rămân în pielea goală incapabili să ştie măcar ce trebuie să facă un şomer. Două săbii nu încap în aceeași teacă, scrie un prieten mai tânăr din presă.
Păi, atunci Pistol e cel mai nepotrivit candidat pentru PSD. Indiferent cât de multă prietenie ar exista între el şi președintele CJ. Apropierea de vârstă și calităţile amândurora vor deveni, în timp, un dezavantaj pentru liniștea PSD.
Iar Constantin Rădulescu a muncit mult, ani în şir şi foarte temeinic pentru a avea linişte în partid, în organizaţie. Apoi Pistol a reușit cu greu să se profileze în afaceri și o intrare în politică l-ar împiedica să progreseze. Pistol știe că Mircia Gutau e un candidat redutabil şi de neînvins în un tur în momentul de faţă (poate doar dacă PSD şi PNL l-ar avea candidat comun pe Pistol acesta ar câştiga în contextul actual).
Pentru Pistol o așteptare de încă 4 ani nu ar fi cea mai grea alegere şi ar fi cea mai înţeleaptă, deoarece în timp poate şi conducerea liberală se va schimba sau viziunea ei oferindu-i şi perspectiva de a candida din un partid din care nu a fost exclus oficial niciodată. E un tip ponderat cu mulți prieteni în toate partidele iar în 2024 o astfel de confruntare i ar atrage dușmani şi cheltuieli inutile.
L-am urmărit la emisiunea tv de la Antena 3. Acolo a spus clar că își dorește să se ocupe de Clubul sportiv şi de educația copiilor vâlceni prin această platformă pe care sub autoritatea lui Rădulescu şi a CJ să o creeze. Știu că noi nu prea dăm doi bani pe spusele politicienilor, dar omul acesta nu obișnuiește să ne mintă. Nu am fost totdeauna de partea lui, dar mi-ar părea rău să nu își realizeze proiectul încercând ceva mai bine, nemulțumindu-se cu binele pe care îl poate face încă de mâine. Bogdan Pistol bine faci dacă te gândești bine! Şi gândindu-te bine poate chiar Mircia Gutău, actualul primar, te va sprijini în o competiţie electorală în 2028.
Întreabă-te atent cine te-ar sprijini real acum şi câţi ţi-ar băga beţe în roate din ură, invidie, micime, teamă, frică, răutate sau prostie?

Traian GUMINSKI