FOTO/VIDEO Păstrăvăria Brădișor, salvată! La doi ani distanță de la pericolul iminent al închiderii, mândria Direcției Silvice Vâlcea a ajuns pe profit

În primăvara anului 2016, singura păstrăvărie plutitoare din România, Păstrăvăria Brădișor, se desființa. Cu doi ani în urmă, platformele din mijlocul lacului, acolo unde erau peștii, au fost distruse de inundații. Tone de păstrăv au murit sau au ajuns în lac. În plus, păstrăvăria funcționa fără autorizație de mediu, în condițiile în care Lacul Brădișor este sursă de apă pentru localitățile aflate în aval, printre care și Râmnicu Vâlcea.


La doi ani distanță, păstrăvăria fucnționează doar la suprafață, dar a ajuns să fie profitabilă. Păstrăvăria Brădișor este mândria Direcției Silvice Vâlcea, în administrarea căreia se află. S-a desființat în aprilie 2016 și șansele să fie redeschisă erau minime. Chiar dacă bazinele plutitoare nu au mai putut funcționa din cauza lipsei autorizației de mediu, la suprafață a fost luat totul de la zero. S-au reamenajat 12 bazine, plus clădirea în care se află reproducătorii și acum a ajuns să fie pe profit.
“Suntem la Ocolul Silvic Voineasa, la Păstrăvăria Brădișor. Este un lucru bun că am reușit să salvăm păstrăvăria, chiar dacă partea plutitoare a dispărut. Cu mari eforturi am ajuns să o facem profitabilă”, ne-a declarat Ilie Ceuca, inginer Direcția Silvică Vâlcea.

Păstrăvăria Brădișor era renumită în toată țara și pentru că găzduia multe exemplare de lostriță, specie protejată în România, peștii care au fost salvați au fost mutați, însă, la Mureș, iar șansele să se reînvie tradiția sunt aproape nule, asta pentru că nu există spațiul necesar. Ultima operațiune de mulgere a lostrițelor a avut loc în 2015.

“Am reușit să salvăm păstrăvăria cu multă muncă. Atât această păstrăvărie, cât și cea de la Milostea, sunt gestionate bine de angajați și de pădurari. Se poate spune acum, după doi ani de muncă, am ajuns să fim pe profit. Avem 12 bazine mari și 10 bazine mici. Cele mari au luciu de apă de 130 metri cubi pe fiecare bazin. Cea de la Milostea este la jumătate. La Milostea producem puiet pentru alte păstrăvării. Aici avem și producători, și viitori producători. Până acum am avut pentru populație un preț de 20 de lei per kilogram. După ce am făcut o nouă analiză și vom vinde la 18 lei, preț ce conține și TVA. Nu știu dacă vom produce din nou și pe apă. Lacul este sursă de apă pentru localitățile din aval și legea nu ne permite. Din păcate, este greu de crezut că vom mai putea crește lostrițe, asta pentru că nu avem spațiul necesar”, spune Ion Anton, inginer, șef Păstrăvăria Lotrișor.


Complexul de la Brădişor a fost înfiinţat acum 33 ani şi a devenit în scurt timp cel mai mare producător de păstrăv din ţară. Şi singurul care avea o platformă plutitoare pentru creşterea şi reproducerea păstrăvilor, cu o producție de 150 de tone pe an.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning