FOTO/VIDEO Pasiune pentru navomodelism! Adrian Șuiu își petrece zilnic multe ore construind sau manevrând nave în miniatură

Un vâlcean a făcut o pasiune pentru construirea navomodelelor. Își petrece zilnic ore bune în propriul atelier și crează nave în miniaruri, gata să fie lansate la apă. Acesta face și kituri și fiecare doritor să poată ansambla singur propria navă.


Adrian Șuiu și-a dorit o carieră militară, la Marină, dar nu a reușit să treacă de examenul pentru școala de profil. A făcut stagiul militar la Marină, însă, și pasiunea sa pentru nave nu s-a stins niciodată. Navomodelismul l-a început la Patatul Copiilor, încă din clasele primare. Tehnica construirii unui navomodel este complexă, dar vâlceanul i-a învățat tainele, fiind un autodidact. A ajuns să facă navomodele din cele mai complicate pe care le-a prezentat la multe expoziții. Deocamdată, navomodelismul este pentru Adrian Șuiu doar o pasiune. Speră, însă, să devină și o afacere.


“M-am născut cu această pasiune. Am fost la clubul de navomodele la Palatul Copiilor. Pe vremea aceea, exista o carte cu planuri, am citit-o din scoarță în scoarță. Am executat de pe cartea respectivă câteva nave. Peste ani, după ce nu am reușit examentul la Institutul de Marină, am cerut la Comisariat să execut serviciul la Marină. Întâmplarea face că am fost repartizat pe o navă pe care eu am construit-o. Modelism de performanță nu poți face dintr-o dată, îți trebuie experiență, sunt multe cerințe. Am lucrat și trei și patri ani la câte o machetă. Orice model pe care îl construiești, trebuie să aibă o poveste”, spune Adrian Șuiu.

Vâlceanul a fost discipolul lui Gheorghe Târcă, unul din cei mai cunoscuți profesori de navomodelism din România. “Pasiunea este foarte mare, o pot egaliza cu viața mea. Am început modelismul din clasa a V-a. Din pasiune a devenit pentru mine un job. În anii ’80 Adrian Șuiu mi-a fost elev și mai am și alți foști elevi care au ajungi specialiști. Din această activitate nu se câștigă, câștigul este poasiunea. Salariile în învățământ sunt ca la bughetari. Adrian Șuiu este un om foarte pasionat. Leagă tot ce face la el la firmă de modelism. Vrem să facem noi modele. Poate din pasiune o să devină pentru el o afacere”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Târcă.


În Râmnicu Vâlcea există o secție puternică de navomodelism, la Palatul Copiilor. Peste 1000 de elevi sunt instruiți și o parte din ei participă la concursuri naționale și internaționale.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning