FOTO/VIDEO Pasiune pentru case în miniatură! Adrian Șuiu pune la vânzare și kituri care pot fi folosite de orice doritor

Un vâlcean a făcut o pasiune pentru construirea caselor în miniatură. Își petrece zilnic ore bune în propriul atelier și crează machete ale locuințelor autentic românești. Mai nou, acesta s-a gândit să facă kituri și fiecare doritor să poată anambla singur obiectul ornamental dorit.


Pasiunea lui Adrian Șuiu vine din copilărie. Bunica sa a lucrat la Muzeul Satului din Bujoreni și la Casa Memorială Anton Pann, locuri în care Adrian își petrecea vacanțele și tot timpul liber. Prima căsuță a construit-o la cerința unui prieten. Face totul din pasiune și nu comercializează căsuțele pe care le face. S-a gândit, în schimb, să le ofere doritorilor șansa de a face singuri obiectele dorite, cu ajutorul unui kit, idee unică în România.


“Cei șapte ani de acasă i-am petrecut la Muzeul Satului de la Bujoreni și la Casa Memorială Anton Pann. Am început să fac aceste căruțe pornind de la o întrebare a unui prieten. M-a întrebat dacă sunt în stare să fac așa ceva. Provocarea a fost așa de mare încât mi-am folosit de toate cunoștințele. Am pornit de la o casă tradițională de la Muzeul Satului, am luat cotele și m-am apucat de treabă. Ea există în Muzeul Satului. Sunt construite din lemn și sunt extrem de confortabile, vara răcoare, iarna cald. Scopul meu principal este acela de a promova casele tradiționale românești. Am mers și mai departe, am creat un kit pe care îl poate folosi oricine pentru a face propriile obiecte ornamentale. Voi traduce și în engleză instrucțiunile. După acest proiect se pot face și case adevărate, mărind cotele”, spune meșterul vâlcean.


Artistul popular a găsit și un prieten care să-l ajute în dezvoltarea proiectului și a primit sprijin din partea filialei vâlcene a Uniunii Artiștilor Plastici. “Este plăcut să ai în casă așa ceva, mai ales pentru cei plecați în străinătate, își pot aminti de locurile natale, de bunici, de toți. Ne dorim să facem și o expoziție cu produsele create”, ne-a declarat Adrian Rizea, asociatul meșterului popular.

“El vine dintr-un alt domeniu, asta este o pasiune pentru Adrian, pasiune care s-a transformat în ceva serios, un meșteșug care poate să-i prindă bine. Există o preocupare în toată lumea pentru așa ceva. Trebuie să ne gândim și la faptul că, din păcate, acest gen de suvenir nu a fost încurajat în ultimii 30 de ani. În majoritatea centrelor comerciale și a traseelor turistice găsim tot celebrele buzdugane sau șarpele care iese dintr-o cutie. Adrian Șuiu promovează tradiția, satul românesc, genul acesta de suvenir face bine într-o vreme în care suntem invadați de chinezisme. Eu l-am încurajat și ajutat cu asistență”, completează Gheorghe Dican, vicepreședinte UAP România. Adrian Șuiu este și un mare pasionat de navomodelism și participă la concursuri în diverse colțuri ale României. Kiturile vor fi puse la vânzare în curând la prețul de 80 de lei.

Gabi Cârjaliu
Video Henning Profesional