FOTO/VIDEO! Parcul Național Cozia, atracție pentru turiști

Două păduri din Parcul Național Cozia, incluse în Patrimoniul Mondial Natural UNESCO, atrag mii de turiști români și străini. Frumusețea ariei protejate, dar și unicitatea pădurilor de aici sunt motive pentru practicarea unui turism prietenos.

Turiștii nu se plictisesc niciodată când vizitează Parcul Național Cozia. Peisajele de vis, flora și fauna sau Cascada Lotrișor sunt atracții despre care s-a auzit în țară și în străinătate. Numărul turiștilor care vizitează Parcul Național Cozia, în special cei veniți din străinătate, a crescut în ultimii ani, asta și pentru că două păduri din interiorul ariei protejate au fost introduse în patrimoniul UNESCO.


“Cred că 10 la sută dintre vizitatorii care vin să viziteze Parcul Național Cozia o fac pentru a vedea cele două păduri aflate în patrimoniul UNESCO. Și este vorba despre elite, despre turiști deosebiți. Sunt rafinați, cunoscători, de o modestie fantastică. Își încarcă imaginația cu o cultură deosebită și apoi pleacă de parcă nu au fost, nu lasă nici o hârtiuță. Una peste alta, o vizită în zona parcului te încarcă de enrgie. Este un RAI pe pământ. Acum se găsesc și fructe de pădure, este o minunăție”, spune Pavel Prundurel, inginer, director Parcul Național Cozia.


“Am dat o atenție mare acestor parcuri naționale. Știți câte proiecte se fac la Parcul Național Cozia. Este un lucru de succes. Nu îmi este rușine niciunde în lume să le promovez. Știu că numprul turiștilor, în special a celor străini, a crescut substanțial. Nu trebuie să ne fie teamă de vizitatori, oamenii se pot educa”, completează Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva România.


Parcul Național Cozia se găsește în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, întregul masiv al Masivului Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului. Întreaga suprafață de 17.100 ha a parcului se află în județul Vâlcea.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning