FOTO/VIDEO Pagube mari la Vaideeni! Peste 800 de miliarde lei – estimările autorităţilor în care nu au fost incluse cele peste 70 de gospodării afectate de viiturile de săptămâna trecută

Peste 800.000 lei este paguba estimată la Vaideeni în urma inundațiilor care au avut loc săptămâna trecută. Nu au fost inventariate, însă, pierderile înregistrate în cele peste 70 de gospodării afectate. Oficialitățile locale așteaptă acum sprijin de la Guvern și de la Consiliul Județean, în timp ce pericolul unor noi calamități nu a trecut.


“Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă”

Azi a plouat din nou la Vaideeni și oamenii au intrat în panică. Unii dintre ei spun că au scăpat cu noroc cu viață, că le este frică, dar că nu au de gând să își părăsească gospodăriile. Se roagă la Dumnezeu ca ploile să se oprească și să nu declanșeze din nou viiturile. În 2014 au mai trecut prin momente tragice, dar spun că de această dată a fost mai rău. “Terenul pica mereu… Normal că ne este frică, vine apa și roade betoanele, rămânem sub cerul liber. Pleacă apa cu casă, cu fânar, cu tot. Nu avem unde să plecăm, aici e casa noastră”, spune un domn care se uită spre cer și se roagă să nu mai plouă. “Ne uităm mereu spre Dumnezeu și ne rugăm să nu mai plouă. A fost prăpăd, niciodată nu am văzut așa ceva, poate pe vremea lui Nea Nicu Ceaușescu. Vedeam bolovanii cum treceau prin spatele casei. Nu știu cât a durat ploaia, dar mie mi s-a părut o veșnicie…”, completează o bătrânică.


DJ 665, impracticabil

Viiturile au antrenat o alunecare de teren care a distrus Drumul Județean 665 care face legătura dintre Horezu și Județul Gorj. Se circulă pe o rută ocolitoare, iar oamenii din trei sate sunt nevoiți să parcurgă zilnic cu 50 de kilometri în plus. În caz de urgențe, ruta ocolitoare trebuie parcursă și de ambulanțe sau de mașinile pompierilor. “Așteptăm, deocamdată am avut comisiile la fața locului. Drumul este deviat, este o problemă, locuitorii din mai multe sate trebuie să facă naveta pe Slătioara în plus 25 de kilometri. Dacă se întâmplă o urgență este foarte grav. Drumul s-a rupt în două zile. Încă plouă, e grav, orice acumulare de apă aduce probleme. Suntem într-o situație disperată. Deocamdată ne descurcăm cu ce avem”, ne-a declarat Vasile Ichim, viceprimar Comuna Vaideeni.


Pagube mari

Cele mai afectate de inundații sunt Cătunul Atârnați și Satul Izvorul Rece acolo unde la câteva zile după ploaia torențială, imaginile sunt de coșmar. Alături de DJ 665 au fost afectate alte drumuri comunale și sătești, terenuri arabile, podețe. Pagubele sunt estimate la peste 800.000 lei, urmând ca în perioada următoare să se centralizeze și stricăciunile la cele 70 de gospodării afectate. Oficialitățile locale speră să primească ajutor de la Guvern și de la Consiliul Județean.


“Am terminat de identificat aproape toate problemele. Mai avem câteva locuințe unde am luat legătura cu vecinii că nu am găsit proprietarii. Exceptând pagubele din locuințe, prejudiciul este undeva la 820 de miliarde. Nu știu de unde vor veni banii. Nu neapărat de la Guvern, sunt și alte eventuale surse de finanțare. Încă plouă, suntem pe cod portocaliu, avem pe raza localității peste 25 de utilaje, vom interveni unde sunt probleme. Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai avem probleme mari și viața să revină la normal la Vaideeni”, ne-a declarat Daniel Băluță, primar Comuna Vaideeni.


O ploaie torențială care a durat 20 de minute a făcut prăpăd în comuna vâlceană Vaideeni. Au căzut 70 de litri pe metrul pătrat, Râul Luncavăț a ieșit din matcă și fost afectate peste 70 de gospodării. Zece autoturisme au suferit pagube majore, iar hectare întregi de teren au fost inundate.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning