FOTO/VIDEO Nu vor desființarea școlii! Părinții elevilor de la Henri Coandă spun că vor intra în greva foamei dacă liceul va dispărea

Aproximativ 50 de părinți ai elevilor care învață la Liceul Tehnologic Henri Coandă din Râmnicu Vâlcea au organizat azi un protest. Vâlcenii vor ca liceul să nu fie desființat, așa cum au decis consilierii municipali, cu avizul Inspectoratului Școlar Vâlcea. Protestarii sunt nemulțumiți că nu au fost consultați înainte de a se lua această decizie și cer autorităților să revină asupra ei. Demersul părinților este susținut și de conducerea unității școlare.


Protestul a început în jurul prânzului în curtea instituției de învățământ. Înarmați cu pancarte, vuvuzele și portavoci, părinții au plecat apoi încolonați și însoțiți de forțe de ordine către Inspectoratul Școlar. Minute în șir au scandat aici lozinci împotriva conducerii Inspectoratului și a acordului acestora de a închide școala unde învață copiii lor, dar nimeni nu a ieșit să le vorbească. La fel s-a întâmplat și la Primărie. Oamenii și-au strigat nemulțumirea, dar nici de data aceasta nu a ieșit nimeni din conducere să îi asculte și să le vorbească.

“Eu consider că se mai poate face ceva. Chiar și cei care au luat această decozie pot să revină asupra ei. La nivelul Ministerului Educației se poate decide totul în favoarea noastră. Liceul Henri Coandă funcționează încă din anul 1964. Avem o bză materială compleză. Avem o dotare care să ne permită să spunem că pe domeniul transporturi și auto nu avem concurență. Pregătirea în acest domeniu nu se poate face în altă locație. Avem un parc auto și o stație ITP und se face cea mai bună practică. Intră direct în contact cu esența meseriei. Este o durere mare pentru no toți. Nu a existat o analiză corectă de care să se țină seama de toți factorii, la oferta educațională, baza materială, colectivul de dascăli. Noi ne-am menținut calificările tradiționale și am venit și cu ceva în plus, la învățământul profesional ne-am autorizat și entru domeniul textil, de asta nici nu înțelegem de ce s-a adus la o astfel de decizie”, ne-a declarat Daniel Rizea, directorul Liceului Tehnologic Henri Coandă.


“Nu dăm înapoi”

De partea cealaltă, conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea este decisă să nu dea înapoi și să ducă la final planul de comasare a Liceului Tehnilogic Herri Coandă, dar și a Liceului Tehnologic Oltchim. “Am mai spus, Liceul Henri Coandă și Liceul Oltchim se vor comasa. Liceul Energetic, de exemplu, abia după această redistribuire ajunge la un grad de ocupare de 80-90 la sută. Mai avem Liceul Pleșoianu, General Magheru, Silvicul și încă mai avem spațiu libe. Decizia doare, orice decizie dură doare. De ce să plătească admininistrația locală pentru licee care nu au elevi? Am promis că vom face acest lucru și îl vom face. Degeaba fac grevă, degeaba își îndeamnă copiii să facă grevă. Asta nu înseamnă că profesorii sau copiii pleacă acasă, vor merge la alte licee. Niciun profesor nu are de ce să se teamă. La Henri Coandă o să funcționeze Liceul de Arte care a primit un avertisment că nu mai poate funcționa în condițiile de acolo”, spune Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea.


Consilierii locali ai Râmnicului au votat pe 14 decembrie anul trecut, propunerea executivului Primăriei de a reorganiza prin divizare totală două licee tehnologice din municipiu – Henri Coandă și Oltchim, începând cu anul școlar viitor. Reprezentanții Sindicatului Personalului din Invățămantul Preuniversitar Vâlcea au anunțat însă că au atacat în contencios administrativ această hotărârea Consiliului Local și că vor ataca și Hotărarea Consiliului de Administratie al I.S.J. Vâlcea din 15.12.2017, prin care s-a acordat avizul conform pentru divizarea totală a celor două unități școlare.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning