FOTO/VIDEO “Moștenitorii” din Vaideeni, la Columna lui Traian”! 23 de tineri cu origini la Vaideeni au mers prin Roma îmbrăcați în costume populare

Timp de câteva zile, 23 de tineri născuți în comuna vâlceană Vaideeni au decis să se plimbe pe străzile Romei, îmbrăcați în costume populare autentice. Așa au vizitat principalele obiective tursitice ale Capitalei Italiei, dar și Ambasada României din Italia. Inițiativa i-a aparținut Asociației Culturale Moștenitorii care își propune să promoveze peste tot în lume micuța localitate din Județul Vâlcea.


“A fost emoționant!”

Inițiativa tinerilor din Vaideeni a fost un succes. Italienii, dar și turiștii veniți la Roma, le-au admirat portul popular și au cerut informații suplimentare despre locul din care vin. Cele mai emoționante întâlniri au fost cele cu românii plecați în Italia pentru un trai mai bun. “Noi am demarat în vară proiectul cu săculețul de la Vaideeni prin lume și ne-am gândit că ar fi cazul să ne îndeplinim și un vis mai vechi, acela de a merge la Roma, la Columna lui Traian, acolo unde să mergem îmbrăcați în costume populare. Este modul nostru de a spune ce simțim în acest moment istoric pentru România. Italienii ne opreau pe stradă și ne întrebau de unde suntem. Mulți credeau că suntem din Macedonia sau din Grecia. Noi le spuneam cu mândrie că suntem din România. Cel mai emoționant a fost când ne opreau românii din Italia, de la Roma și ne rugau să facem fotografii cu ei. Interesant este că mulți știau zona de unde venim”, ne-a spus Simona Dumitrescu, președinte Asociația Culturală Moștenitorii.


“Mulți ne-au confundat cu oameni din Macedonia, avem costume asemănătoare. La baza costumului nostru este cel tracic, care se găsește și pe Columna lui Traian. Unele tradiții dispar, altele apar, altele se transformă. La Vaideeni oamenii s-au încăpățânat să păstreze multe dintre tradiții. Noi suntem români cu toții, dar e important să ne menținem și originile, rădăcinile, fiecare venim dintr-un sat. Dacă nu știm de unde venim, nu știm încotro ne îndreptăm”, completează Bogdan Copețchi, membru Asociația Culturală Moștenitorii.

“Niciodată nu ne vom ascunde identitatea”

Sunt români care își ascund originile, și când merg în vizită în diverse colțuri ale lumii, și când pleacă pentru a munci în străinătate. Nu e și cazul locuitorilor Comunei Vaideeni care au un vis, peste ani și ani toți cei plecați din comună să se întoarcă definitiv acasă. “Nu ne este rușine cu faptul că suntem ungureni. Sunt și oameni care au dorit să lase trecutul în spate, dar nu este cazul locuitorilor Comunei Vaideeni. Noi suntem uniți și respectăm tradițiile. Oriunde ai o problemă este cineva din Vaideeni care te poate ajuta. Cred că toate meseriile pământului le găsim la Vaideeni”, spune Traian Tănase, membru Asociația Culturală Moștenitorii.


În perioada următoare, membrii Asociației Culturale Moștenitorii vor să repete acțiunea de la Roma într-o altă capitală importantă a Europei, la Paris.

Gabi Cârjaliu
FOTO/Video Asociaţia Culturală Moştenitorii la Roma
Video Gabi Henning