FOTO/VIDEO: Localități din VÂLCEA, afectate de inundații! Pe DN 7 se circulă pe o bandă, iar în orașul Brezoi, în gospodării, apa ajunge și la un metru

Ora 8.56 Ca urmare a avertizărilor meteorologice instituite la nivelul județului Vâlcea de COD PORTOCALIU de ninsori abundente, la altitudine de peste 1700 de metri și precipitații sub formă de ploaie însemnate cantitativ, în intervalul, 04.01. ora 18.00 – 05.01-ora 08.00 și COD PORTOCALIU HIDRO pe răul Olt, în aval și amonte, în intervalul 04.01 ora 18.00 – 05.01 ora 12.00 privind posibilitatea formării de torenți, viituri, și posibilitatea inundării anumitor zone, la nivelul județului Vâlcea s-au înregistrat mai multe situații de urgență, după cum urmează:
În localitatea Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A și strada Vasilatu râul Lotru a ieșit din matcă în partea stângă, nivelul apei având între 15 cm și 20 de cm. În zona respectiva mai există o cale de acces, astfel că nu se pune problema izolării populației din zonă. Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brezoi în colaborare cu reprezentanții ABA Olt au dispus deplasarea unui excavator in amonte de pod pentru a închide breșa creată de viitură.
Ca urmare a depășirii cotelor de pericol, pe râul Lotru se efectuează deversări controlate din lacurile de acumulare Râureni si lacul de acumulare Govora cu un debit de aproximativ 210 mc/s pentru preluarea undei de viitură, cu activarea sirenelor electrice în zonele menționate pentru avertizarea populației.

Intervenții Raacovița-Țuțulești

De asemenea, circulația rutieră către localitățile Perișani și Racovița este blocată în urma inundațiilor provocate de viitură de pe versanți. La fața locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. Din fericire, până în acest moment nu sunt persoane aflate în pericol.
Totodată, pe timpul nopții, angajații din cadrul ISU General Magheru al județului Vâlcea au acționat pentru evacuarea apei provenită din precipitații în localitățile : Brezoi – două beciuri și două locuințe; Racovița – cca.6 ha teren inundat care afectează 4 gospodării, Frâncești – 1 beci, Bunești – două anexe.
La fața locului acționează un ofițer și echipe mixte de subofițeri și membrii SVSU din localitățile menționate.

Traficul pe DN 7 la km 200 +700m a fost blocat parțial între orele 22.00-05.40 și blocat total între orele 5.40-07.10, de căderi de pietre și grohotiș. S-a acționat pentru degajarea drumului cu ajutorul mai multor utilaje ale SDN.
În această dimineață, s-a emis avertizare hidrologica COD ROSU privind depășirea cotelor de PERICOL pe afluenții situați pe partea dreapta a râului Olt, la confluența cu râul Lotru în amonte de lacul de acumulare Ionești, până pe data de 05.01.2021 ora 12.00. În prezent, se înregistrează depășirea Cotei de Pericol pe Raul Lotru si se apropie de aceasta cota pe Râul Olănești.
Din fericire, până în acest moment, nu a fost nimeni rănit.

Racovița

ora 16:48 În localitatea Brezoi DN 7A, punct Gura Lotrului: sunt inundate aproximativ 30-35 de gospodării, apa are o adâncime cuprinsă între 0,5-1 m. Din primele informații sunt 4 beciuri inundate și strada Eroilor.
În localitatea Racovița: pe DJ 703 M circulația rutieră se efectuează pe un sens din cauza inundațiilor provocate de viitură de pe versanți. se intervine cu o motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată.

ora 16:53: În satul Țuțulești, un teren de aproximativ cca.6 ha este inundat unde se află 4 gospodării, două case fiind inundate pompierii militari intervin cu motopompă de capacitate mărită și una transportabilă. La această oră, pompierii militari intervin pentru evacuarea apei în două localități Brezoi și Racovița.