FOTO/VIDEO Lecţie de supravieţuire pe munte! 90 de cercetași din Bucureşti au petrecut trei zile la Vâlcea și au “cucerit” Muntele Noptesei

Tabăra a fost organizată la Călimănești-Căciulata, parteneri în acest demers fiind Federația Română de Orientare Sportivă, Salvamont Vâlcea si Hotel Traian din Căciulata. Zeci de cercetași au cucerit Muntele Noptesei din Vâlcea. Este vorba de cei mai tineri dintre cercetașii de la centrelele locale Lupii Ageri Popești Leordeni și Dimăncescu-București care, timp de trei zile, în perioada 2-4 februarie, s-au aflat într-o tabară în Vâlcea în care au învățat cum să descurce și să-i ajute și pe alții să se descurce în condiții de iarnă grea. Tabăra a fost organizată la Călimănești- Căciulata, parteneri în acest demers fiind Federația Română de Orientare Sportivă și Salvamont Vâlcea.


Acțiunea cercetășească la care micuții cercetașii au praticipat la Vâlcea a fost cât se poate de serioasă. Echipați cum se cuvine pentru o excursie la munte, lupișorii au luat pieptiș Muntele Noptesei de lângă Vidra, hotărâți să nu renunțe până nu ajung în vârf. Ajutoare de nădejde pentru cercetași au fost unii părinți, dar și salvamontiștii vâlceni care i-au inițiat în tainele orientării sportive şi a regulilor de prim ajutor la schi şi săniuş.


“Pentru mulți dintre cercetașii veniți de la București și din Ilfov, este deja cel de-al doilea an în care sunt prezenți aici. Au învățat, unii dintre ei au intrat direct pe ateliere, majoritatea dintre ei sunt foarte interesați de ceea ce se întâmplă la munte, pun întrebări multe și interesante, ceea ce este foarte bine. Au fost diverse activități. Au învățat azi despre salvarea în situații pirculoase, de avalanșe de exemplu, au învățat despre protecția pe munte și au învățat și să alunece. Îi sfătuiesc să încerce să ajungă la Salvamont. Este important să învețe ceea ce înseamnă muntele, ce le pregătește și, de asemenea, foarte important este să își procure echipamentul potrivit ppentru activități la munte”, ne-a declarat Mircea Lera, director Salvamont Vâlcea.

“M-am întors acasă, se spune și așa. M-am întors cu mulți copii, alături de Ovidiu Ciutescu. Am venit cu cercetași de la două centre locale, de la Popești Leordeni și Dimăncescu. Noi facem cu drag ceea ce facem, voluntariatul înseamnă să facem ceva pentru comunitate. Nu este normal ca noi să așteptăm ceva de la alții, e important ca noi să facem ceva bun, din suflet. Munca noastră este benevolă, toți liderii au joburi diverse. Eu sunt jurnalist, fostă teveristă, Ovidiu are o firmă de publicitate, avem economiști, avem medici, apicultori, ingineri-chimiști. Ne unește faptul că ne plac copiii. A nins de câteva ori și la noi, eu locuiesc în afara Bucureștiului. Azi am avut parte de o vreme foarte frumoasă, a nins ca în povești. A fost un timp pe sufletul nostru”, completează Ramona Bercea, voluntar Organizația Națională Cercetașii României, fost jurnalist vâlcean, actualmente cu o carieră frumoasă în Capitală.


Tabăra de la Vâlcea a cercetașilor s-a încheiat duminică cu ceremonia de depunere a promisiunii şi de acordare de badge-uri şi însemne de merit, ceremonie ce s-a desfăşurat în Salina Ocnele Mari, la finalul unei probe de orientare sportivă!

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning