FOTO/VIDEO Lecţie de supravieţuire la Transalpina! Zeci de cercetași au urcat pe munte și au învățat cum pot scăpa teferi dacă vine avalanșa

Zeci de cercetași au urcat pe domeniul schiabil de la Transapina. Este vorba de cei mai tineri dintre cercetașii dela centrelele locale Lupii Ageri Popești Leordeni și Panaitescu-București care, timp de trei zile, în perioada 31-3 februarie, s-au aflat în Școala de iarnă în care au învățat cum să descurce și să-i ajute și pe alții să se descurce în condiții de iarnă grea. Acțiunea a fost organizată la Călimănești- Căciulata, parteneri în acest demers fiind Partenerii CL Lupii Ageri Popesti-Leordeni sunt: Boromir, BVG Development&Investment, Syngenta, Transalpina Ski Resort, Hotel Traian Caciulata, Borg Design, ErFi, Gelda Com Impex, Eurocont Group, Primăria Voineasa, ProCiutescu.ro Production, Eco Sport Vâlcea, Salvamont Vâlcea și Crucea Roșie Vâlcea.

Acțiunea cercetășesască la care micuții cercetașii au praticipat la Vâlcea a fost cât se poate de serioasă. Echipați cum se cuvine pentru o excursie la munte, lupișorii au urcat la Transalpina. Ajutoare de nădejde pentru cercetași au fost unii părinți dar și salvamontiștii vâlceni care i-au inițiat în tainele orientării sportive şi a regulilor de prim ajutor la schi şi săniuş și i-au învățat cum pot supraviețui în cazul în care sunt surprinși pe munte de o avalanșă.

“Este ceva extraordinar pentru noi pentru că milităm să-i aducem pe copii la zăpadă, să-i scoatem din fața calculatoarelor și a telefoanelor mobile. Noi avem o zi, în a treia duminică a lunii ianuarie când oferim lecții gratuie de schi. Ce se întâmplă la cercetași este ceva care este pe sufletul nostru. Ne dați un imbold să facem și noi mai mult în această direcție. E important ca cei mici să înțeleagă că e important să fie în natură și să se distreze”, ne-a declarat Ramona Fodor, reprezentant firmă care administrează pârtia.

“Suntem în școala de iarnă, două centre locale. Sunt 65 de cercetași cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Am venit în Stațiunea Căciulata și azi am urcat la Transalpina. I-am avut ca parteneri pe cei de la Crucea Roșie și de la Salvamont. Sunt lucruri importante pe care le-au învățat azi, lucruri pe care și un adult trebuie să le cunoască”, completează Ovidiu Ciutescu, șef Centrul Local Lupii Ageri Popești-Leordeni.
“Acțiunea este una foarte importantă și din punct de vedere al distracţiei, dar și a informațiilor pe care le-au acumulat cercetașii. Au învățat cum trbuie să se descurce atunci când nu au lângă ei un lider care să îi îndrume”, spune și Irina Simion, lider temerar Centrul Panaitescu.
Tabăra de la Vâlcea a cercetașilor s-a încheiat duminică cu ceremonia de depunere a promisiunii şi de acordare de badge-uri şi însemne de merit, ceremonie ce s-a desfăşurat în Salina Ocnele Mari, la finalul unei probe de orientare sportivă!

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning