FOTO/VIDEO: Împădurire la Goranu – elevi și fețe bisericești au participat la acțiune

Direcția Silvică Vâlcea continuă lucrările de împădurire și completare pe terenurile din fondurile forestiere pe care le administrează. Specialiștii de la Romsilva s-au deplasat la Ocolul Silvic Râmnicu Vâlcea, în punctul Goranu, în acțiunea lor fiind ajutați de elevi și profesori de la Colegiul Energetic și Liceul Tehnologic Forestier, dar și de reprezentanți al Arhiepiscopiei Râmnicului.


Elevii și fețele bisericești au pus umărul la lucrările specifice de la Goranu și speră ca munca lor să se vadă peste câțiva ani și pădurea de fag să fie una impresionantă.
“Ne aflăm într-un fond forestier de la Goranu, alături de elevi și profesori și de specialiști de la Romsilva. Eu sunt aici cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Suntem în luna vieții, luna martie și avem multe acțiuni și am venit să ajutăm și noi să plantăm copaci, să plantăm viață. Îi invit pe toți care doresc să vină la viitoarele astfel de acțiuni. Este foarte frumos să plantezi un copac, este foarte frumos să treci pe aici și să vezi că și tu ai contribuit la viață, pădure, oxigen”, spune Cristian Bănuță, consilier eparhial Arhiespicopia Râmnicului.

La Goranu se fac lucrări de regenerare pentru al doilea an consecutiv. S-a intervenit în zonele goale, acolo unde regenerarea naturală nu a avut succes. S-au format echipe de câte două persoane, o persoană care a săpat groapa și alta care a plantat puieții. Totul s-a desfășurat sub supravegherea specialiștilor de la Direcția Silvică Vâlcea. “Suntem într-o operație de completare a unei regenerări naturale de fag. Unde constatăm că nu s-a regenerat natural, intervenim. Suntem în al doilea an și ultimul de regenerări naturale. Azi plantăm frasin și gorun, mai plantăm și fag”, sunt concluziile trase de specialistul Direcției Silvice Vâlcea, inginerul Ilie Ceuca.


În acest an, Direcția Silvică Vâlcea are în plan 54 de lucrări de regenerare și alte 34 de completare, majoritatea în sectiarele de munte. Se prognozează că pe o suprafață de 203 hectare se va realiza regenerarea naturală a arborilor.


Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning