FOTO/VIDEO Imagini apocaliptice! Drum transformat în crater la Slătioara!

Imagini apocaliptice într-o comună vâlceană. Drumul comunal care face legătura între Slătioara și Vaideeni a devenit un crater având de câțiva metri, pe o distanță de 50 de metri. Totul s-a petrecut noaptea trecută, în doar câteva ore din cauza ploilor.

Peste 150 de localnici sunt afectati de surparea drumului. Pentru a ajunge pe jos la gospodării, oamenii sunt nevoiți să ocoloască prin pădure sau să apeleze la varianta riscantă de a traversa craterul creat.
“Nu avem ce să facem, trecem pe unde putem. Cine știe când se va face aici drum la loc, probabil niciodată. Oricum, așa ceva nu am văzut niciodată, doar la televizor. Dacă o să mai ploăuă sau dacă va mai ninge și se topește zăpada, e grav, se va mări alunecarea”, spun oamenii.


“S-a prăbușit drumul cu direcția spre o gospodărie, a fost afectată și o livadă de pomi fructiferi. Mai sus de alunecare sunt aproximativ 50 de familii care sunt izolate față de drumul de legătură. Noi lucrăm acum la un drum adiacent, pe o tarla, să-l facem practicabil. Nu s-a stabilit prejudiciul, este o alunecare foarte mare, o comisie o să stabilească asta”, ne-a declarat Cornel Ștefan, viceprimarul comunei Slătioara.


“La 4.45 ISU a primit sesizarea. Partea proastă este că nu se mai poate ajunge la gospodăriile aflate spre Vaideeni. Se lucrează la amenajarea unui drum adiacent. După evaluarea pagubelor, vom face solicitări pentru stabilirea sumelor de bani necesare reparațiilor” – Florian Marin – prefect de Vâlcea. În plus, alunecarea de teren a afectat si structura de rezistenţă a unui imobil în care locuiesc o bătrână de 85 de ani si fiul ei. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenţă Slătioara a propus evacuarea şi cazarea celor doi în fostul sediu al Poştei Milostea. Perimetrul afectat de alunecări va rămâne în monitorizarea comitetelor judeţean și local pentru situaţii de urgenţă, urmând a fi dispuse măsuri în funcţie de evoluţia fenomenului de alunecare.


Probleme au fost semnalate în această dimineaţă şi pe drumul judetean 654 care face legătura între Valea Cheii-Schitul Iezer şi Schitul Pahomie. Călugării de la schitul Pahomie au ramas izolaţi din cauza stâncilor care au căzut pe drum. Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri intervine în zonă cu mai multe utilaje.

Gabi Cârjaliu
VIdeo Gabi Henning