FOTO/VIDEO Farmacișii vâlceni, la curs de specializare

Farmaciștii din întreg Județul Vâlcea au participat la un curs de pregătire organizat de Colegiul Farmaciștilor Vâlcea, în colaborare cu specialiști din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. În cadrul evenimentului au fost prezentate ultimele noutăți de pe piața medicamentelor, obiectivul organizatorilor fiind acela de a completa cunoştinţele tehnice ale farmaciștilor cu o serie de informații complementare și necesare pentru o cât mai bună desfășurare a activității.

“Ne-am obișnuit ca aceste cursuri să fie la final de an și să avem oaspeți de onoare. S-au prezentat noutăți din domeniul medicamentului și al farmaciei. Medicamentul trebuie promovat cu grijă, pacientul să fie consiliat onest. Ne dorim o farmacie care să corespundă nivelului societății de azi”, spune Samoil Valcu, președinte Colegiul Farmaciștilor Vâlcea.
“Pentru noi este o bucurie și o plăcere să venim aici și să fim în mijlocul farmaciștilor din Județul Vâlcea. Este chiar o datorie a noastră. Și noi putem să cunoaștem mai bine realitatea în prosesia farmaceutică din țară. Cei care suntem aici pornim de la ideea primului curs rostit de Vasile Pârvan, Datoria Vieții noastre, curs care a tratat liniile unui universitar. Cursul a fost magnific și ideile se regăsesc și acum într-o formă modernă. Vreau să mai menționez că anul viitor se aniversează 100 de ani de la înființarea Daciei Superioare”, completează Marius Bojița, profesor universitar UMF “Iuliu Hațieganu”.
Cursul s-a desfășurat pe durata a două zile, specialiștii Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca abordând teme din cele mai complexe, de la interacțiunea alimentelor cu medicamentelor și până la implicarea farmacistului în prevenirea unor boli contagioase prin imunizarea pacienților.


“Pregătirea farmacistului este una vastă. Farmacistul este cel care contribuie spre binele pacientului. Tema pe care o abordez eu este interacțiunea alimentelor cu medicamentelor. După cum știți‚ alimentele au și ele elemente chimice și interacționerează cu cele din medicamente. Farmacistul este persoana care poate da aceste informații. Am adus nou ultimele date științifice, în special în boala cardiovasculară”, a declarat Lorena Filip, conferențiar doctor UMF „Iuliu Hatieganu”.

Aproximativ 140 de farmaciști din Vâlcea au participat la acest curs. Acesta a fost al doilea curs de pregătire farmaceutică organizat de Colegiul Farmaciștilor Vâlcea în mai puțin de o lună.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning