FOTO/VIDEO: Expoziție de icoane a grupului de artiști din “Școala de la Vlădești” la Muzeul Satului Vâlcean

Muzeul Satului Vâlcean a fost gazda vernisajului expoziției de icoane a grupului de artiști din „Școala de la Vlădești”, ediția a II-a. Expoziția reunește icoane realizate în diferite tehnici, semnate de 15 artiști profesioniști, precum și lucrări realizate de elevi în cadrul Atelierului de Pictură “Sfântul Evanghelist Luca” al Seminarului Teologic Ortodox “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea și ale copiilor de la Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale – Fârtățești.


Expoziția de icoane de anul acesta este dedicată memoriei sculptorului Alexandru Nancu și a pictorului Tudor Popescu. Expun artiștii iconari importanți, Tania Costea, Dan Diaconu, Iulian Filigean sau Maria Gaghel fiind doar câteva exemple în acest sens.


“Știam că există preocupări în această zonă a icoanei în Vâlcea. Știam că sunt iconari foarte buni și că au discipoli copii talentați. Trebuia să-i aducem într-un loc, îmi era greu să-i pun și pe ei în cadrul expozițiilor contemporane. Am rugat-o pe Luiza Barcan să se ocupe să găsească o soluție. Am început cu Muzeul de Artă, Casa Simian, acolo am organizat prima ediție pentru că spațiul de aici era ocupat cu altă expoziție. Eu sper ca de fiecare dată Muzeul Satului să ne fie gazdă în fiecare an. Important este că Grupul de la Vlădești este unul viu și că are artiști de valoare. O să le vedeți exponatele. Expoziția de aici se va muta la Arhiepiscopie și este posibil să fie prezentă și în diverse mânăstiri”, a declarat Gheorghe Dican, vicepreședinte UAP România.


“Este emoționant din toate punctele de vedere. Spunea la un moment dat Gheorghe Dican că trebuie să vă povestesc cum s-a format această Școală de la Vlădești. A fost așa, niște artiști iconari din Județul Vâlcea ar trebui să fie împreună, să lucreze împreună și să expună împreună. Așa a apărut în 8 februarie 2018 și am decis că ea este condusă de noi toți și fiecare contribuie la existența ei. Am alături de mine foarte mulți oameni dragi”, a completat Luiza Barcan, curator, critic de artă.


Expoziția se poate vizita, timp de o lună, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, în spațiul Școlii de secol XIX și în cel al casei construite de Alexandru Nancu, în perioada 18 mai – 18 iunie 2019. Apoi, ea o să fie relocată la Arhiepiscopia Râmnicului.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning