FOTO/VIDEO: Dezastru la “Cărămidă”! Sute de pești morți din cause necunoscute

În perioada de prohibiție în Râmnicu Vâlcea, singura locație unde mai este permis pescuitul este balta din Cartierul Nord, numită de pescari “Cărămidă”. Și duminică câțiva pescari au mers să își încerce norocul și să stea la aer curat preț de câteva ore, dar priveliștea de care au avut parte a fost una de coșmar. Sute de pești, de toate dimensiunile, pluteau pe apă, alții erau deja în putrefacție pa mal, în condițiile în care apa scăzuse mult față de zile precedente. În plus, marea majoritate peștilor prinși de pescari aveau și ei semne clare de boală și, mai mult ca sigur, urmau să moară și ei în scurt timp. În ceea ce privește cauzele, părerile între pescari sunt împărțite.

“S-au deversat substanțe chimice de la o fabrică aflată în apropiere. E un canal pe care s-a deversat și tot a ajuns în baltă. S-a mai întâmplat și anul trecut, cam pe vremea asta când apa pur și simplu s-a făcut roșie”, spune un vâlcean care nici nu are curaj să încerce să pescuiască: “Aici e moarte curate, cum să arunci pluta între peștii care sunt în putrefacție. În plus miroase de nu poți să stai”. Alt pescar crede că braconajul este motivul dezastrului de la baltă: “Aici s-a braconat toată toamna și toată iarna. Cu ancore, cu plasele, acum au băgat current, de asta sunt peștii morți. Nimeni nu face nimic. Cei de la Filială vin să măsoare dimensiunea peștilor prinși de noi cu undițele”.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de la Poliția Locală, probabil în urma unei sesizări telefonice. Cei doi polițiști au făcut poze și filmări și au promis că își vor anunța superiorii, dar că mai mult nu pot face în condițiile în care nu au pârghiile legale pentru o anchetă.