FOTO/VIDEO Cozonacii Boromir, renumiți în Europa! Afacerea de familie începută acum mai bine de 20 de ani a ajuns cea mai importantă firmă de panificație din România
O veche rețetă de cozonac a bunicii. Așa a început o afacere de familie în Vâlcea. De atunci au trecut 27 de ani, timp în care afacerea s-a dezvoltat, iar cozonacii de la Vâlcea au ajuns să fie gustați în toate colțurile Europei, iar firma să pună la dispoziție peste 700 de locuri de muncă.
Acum totul este mecanizat. Aluatul nu se mai frământă cu mâinile. Rețeta veche a bunicii este folosită în continuare, însă, și ea rămâne una stric secretă. Afacerea a rămas una de familie, dar numărul angajaților a trecut de 700, fabrica de panificație fiind unul dintre cei mai mari angajatori din Județul Vâlcea.
Procesul de producție este unul complex. De la stadiul de cocă și până la produsul final, cozonacii parcurg câțiva kilometri buni. Afacerea s-a dezvoltat de la an la an, de la o brutărie și până la o fabrică complexă. Cei care au început-o spun că niciodată nu le-a părut rău de drumul pe care au apucat. Într-un singur an, fabrica de panificație de la Vâlcea produce peste 15 milioane de cozonaci. Mulți dintre ei ajung la export, în toate colțurile Europei.
“Nu ne-a fost ușor, dar niciodată nu am vrut să renunțăm” – Dinel Boromiz
Rep.:– Domnule Boromiz, o poveste frumoasă care a început cu mulți ani în urmă. Vă mai amintiți începuturile?
D.B.: – Normal… Am început să producem cozonaci acum 20 de ani. Am avut o brutărie în Cartierul Nord. Acolo a început această poveste. Am început o afacere de familie, având rețeta de cozonaci a bunicilor noștri. Produsele au fost de înaltă calitate, piața a fost în creștere. Am avut în spate o echipă puternică și valoroasă, am început să producem din ce în ce mai mult. Am început să facem linii de producție.
Rep.: – Oare, dacă nu exista acea rețetă a bunicii ajungeaţi aici?
D.B.: – Toți avem câte o poveste, suntem oameni din popor. La noi gătitul în familie este o plăcere, mai ales înainte de sărbători. Noi am venit în întâmpinarea acestor familii cu produsele noastre.
Rep.: – Cozonacii Boromir se găsesc acum în toate colțurile lumii. Cum ați reușit să pătrundeți pe o piață unde concurența este foarte mare?
D.B.: – În primul rând este vorba de calitatea foare bună a produselor. La care am adăugat tenacitate, perseverență. Nu este niciun alt secret.
Rep.: – V-a venit vreodată să renunțați?
D.B.: – Nu, niciodată! Avem în spate o echipă puternică și am făcut față la orice greutate.
Rep.: – Ați ajuns unul din principalii angajatori din Vâlcea. E greu?
D.B.: – Când faci cu pasiune totul, când aici toți suntem ca o familie, nimic nu e greu.
Rep.: – Acasă consumați tot produse Boromir?
D.B.: – Normal, stăm toată ziua aici, când ajungem acasă seara, nu avem timp să gătim alte produse. Produsele noastre sunt de bază și la noi acasă, și la rude și la prieteni.
Cum a ajuns Boromir cea mai mare firmă de panificație din România
În spatele fiecărei afaceri de succes se află o poveste frumoasă. Așa este și în cazul firmei Boromir. Dinel Boromiz, alături de soția sa, Mariana, a început afacerea de familie cu banii câștigați la nuntă și cu împrumuturi de la prieteni și rude. Totul completat cu multă muncă. Nici nu se putea altfel, patronul firmei Boromir fiind obișnuit cu munca din moment ce reprezintă a patra generație de morari. Tatăl său a avut o moară privată în Țara Loviștei. Afacerea s-a dezvotat an de an, tot profitul fiind investit. Primii pași în panificatie au fost făcuți în momentul în care familia Boromir a construit o moară la Râmnicu Vâlcea, în anul 1993, cu o capacitate de productie de 24 tone/zi. În anul următor, capacitatea acesteia a fost dublată, iar până în 1996 moara de la Râmnicu Vâlcea măcina până la 100 de tone de cereale pe zi. Între timp, în 1995, Boromir a achiziționat prima brutărie de la un om de afaceri turc și a început să extindă afacerea și pe segmentul de panificație. În 1997 a venit și primul milion de dolari profit.