FOTO/VIDEO Corul Euphonia, la un pas de desființare

Corul Euphonia al Filarmonicii de Stat “Ion Dumitrescu” din muninicipiul Râmnicu Vâlcea este la un pas de desființare. Municipalitatea susține că nemulțumirea pornește de la faptul că acest cor trebuie sa se încadreze în bugetul anului trecut, aproximativ 3.700.000 lei.


“Lucrurile nu se rezolvă venind cu bâta la primărie”

În bugetul votat de Consiliul Local pentru acest an nu sunt prevăzute cheltuieli pentru Corul Euphonia, care are 22 de membri, după ce cele două părți nu au ajuns la o înțelegere. Conducerea primăriei spune că propunerea de desființare a venit chiar din partea reprezentanților corului. “Dacă nu se ia o decizie în cadrul conducerii Filarmonicii, corul este ca și desființat. Se știe că toate primăriile din țară au avut de suferit la buget. Noi am pierdut 10 milioane de euro. Le-am transmis celor de la Filarmonică, le-am spus că atât ei, cât și cei de la cor, trebuie să se încadreze în bugetul de anul trecut. Au venit cu inițiativa de a desființa corul. Nu este decizia noastră. Din punctul meu de vedere corul este foarte util, le-am și transmis să iasă în stradă, să fie mai vizibili. Am primit informația că sunt de acord cu desființarea corului. Apoi cei de la cor au venit aici și și-au spus nemulțumirile. Mesajul nostru a fost identic, să se încadreze în bugetul de anul trecut și mergem mai departe. S-a votat bugetul fără cor, dar dacă ei vor găsi o soluție, atunci și noi vom găsi una. Am văzut că au făcut o scrisoare în care-l fac pe domnul primar în toate felurile. Nu așa se rezolvă lururile, venind cu bâta la primărie”, ne-a declarat Eusebiu Vețeleanu, viceprimar Râmnicu Vâlcea. În asemenea condiții, doar o revocare a hotărârii de consiliu local prin care s-a aprobat bugetul pe 2018 fără cor ar rezolva lucrurile.


“Conflictul nu este generat de noi”

Cei implicați în mod direct susțin că nu își imaginează orchestra fără cor într-un oraș care se dorește a fi cultural. Azi a avut loc o ședință comună a membrilor Orchestrei Ion Dumitrescu și ai Corului Euphonia în urma căreia s-a dat un semnat de solidaritate. “Este un conflict pe care noi ca artiști nu aveam cum să-l generăm. Munca noastră este aici pe scenă. Conflictul durează de câteva luni buni, noi am văzut diverse declarații în presă. Am încercat și noi să ne apărăm așa cum am putut, inclusiv cu acea scrisoare lansată în mediul on-line. Corul înseamnă 22 de persoane, 22 de angajați pe o perioadă nedeterminată, care vor rămâne fără o slujbă vocațională pentru care s-au pregătit zeci de ani. Orchestra fără cor este ca un om fără un picior”, spune Aurel Poenaru, dirijor Corul Euphonia.


“Noi nu putem decât să protestăm pașnic, să ne arătăm indignarea față de această situație. Niciodată sindicatul nu a fost de acord cu desființarea corului. Din această situație se poate ieși simplu să modifice Hotărârea de Consiliu Local. Nu pot să înțeleg cum pentru alte instituții se pot găsi bani, iar pentru cor nu. Suntem prima instituție de cultură din Vâlcea, așa credem, dar fără susținere nu avem cum să funcționăm”, completează Florin Popescu, lider de sindicat.

“În acest moment nu ne dăm seama de unde a pornit acest conflict, cel mai probabil este vorba despre motive financiare. Filarmonica are o vechime mare, tot așa și corul care este înființat înaintea orchestrei. Din ce am văzut până acum și mă refer și la acte oficiale, nu îmi dau seama dacă se dorește desființarea corului sau dacă se vrea continuarea activității lui. Am observat doar multe discuții care inflamează spiritele. Eu nu cred că orchestra poate să funcționeze fără cor și noi ne-am solidarizat cu colegii de la Euphonia”, ne-a declarat și Dorin Fărcaș, membrul Orchestra Ion Dumitrescu.


Corala Academică “Euphonia” este una dintre valoroase formaţii artistice din România. În repertoriul formaţiei se află 2.000 de melodii româneşti sau internaţionale. Corul a fost înfiinţat în 1981 şi este multipremiat la festivaluri naționale și internaționale.

Gabi Cîrjaliu
VIDEO Gabi Henning