FOTO/VIDEO Cooperativă agricolă la Mihăești! Femei care provin din comunități vulnerabile vor lucra la solarii de legume și la culturi de fructe în cadrul unui proiect demarat de World Vision

Reprezentanții World Vision Vâlcea pun în practică o idee inedită care se adresează femeilor care provin din comunități vulnerabile. Cu sprijinul Primăriei Comunei Mihăești au înființat o Cooperativă Agricolo unde s-au asociat producători agricoli din localitate și femei care trăiesc din venitul minim garantat, sunt șomere sau trăiesc din agricultura de subzistență.


Ideea nu e deloc complicată. Noua Cooperativă Agricolă a primit o finanțare europeană de 45.000 de euro nerambursabili. Primăria a pus la dispoziție o clădire în care a funcționat acum câțiva ani o grădiniță, spațiile fiind reabilitate și modernizate. Femeile care provin din comunități vulnerabile din Mihăești vor munci cot la cot cu producători agricoli locale, iar legumele și fructele vor fi vândute direct de la sursă, în piețele din Râmnicu Vâlcea sau on-line, prin intermediul unei platforme. De asemnea, fructele și legumele care nu se vor vinde direct se vor fructifica prin intermediul unei instalații de conservare.


“Ne organizăm pentru a ne ajuta pe noi, micii producători, dar și pe femeile care nu au un loc de muncă. Noi acum nu putem vinde din cauza intermediarilor. Eu cred că cel mai devreme într-un an de zile, cooperativa o să fie profitabilă. Din păcate nu sunt mulți oameni dispuși să muncească, tineretului din ziua de azi nu îi place munca. Dacă ne vom extinde, probabil vom căuta oameni în alte localități. Avantajul principal al produselor este că sunt sută la sdută naturale, și noi tot din această producție mîâncăm”, ne-a declarant Mirela Statie, președinte Cooperativă Mihăești.


“Ideea este mai veche. Se lucrează în special cu familiile vulnerabile. Este un proiect adresat femeilor care își cresc singure copii, celor care sunt în șomaj, generalizând femeilor care nu își pot crește singure copiii. Proiectul a început din februarie 2017. Fetele au făcut un curs de antreprenoriat. Proiectul se derulează în paralel și într-o comună din Dolj. Aici avem o cooperativîă din ianuarie, ne propunem și să conservăm legumele care nu se vând direct. Dacă ne vom extinde există și posibilitatea să plătim zilieri, nu ne dorim acest lucru. Cred că în satele din România sunt femei care vor să lucreze aproape de casă”, completează Denisa Pomană, manager proiect.


Conducerea primăriei comunei vâlcene spune că va sprijini în continuare acest proiect, având în vedere că s-au creat locuri de muncă și că produsele locale vor fi promovate în județ, dar și în România.
“Word Vision a venit în sprijinul comunității pentru a crea locuri de muncă bine plătite. Nu știu dacă a încercat cineva până acum, dar noi încercăm să promovăm produsele tradiționale din comună. Cu siguranță o să reușim pentru că în spate este o echipă experiemntată care a implementat multe astfel de proiecte. Suntem pe ultima sută de metri, s-a cumpărat tot ce trebuie, iar fetele abia așteaptă să muncească. Le place să facă treabă, asta fac și acasă. Eu o să fiu și unul dintre clienți, abia aștept să gust produsele”, spune Constantin Bârzăgeanu, primar Comuna Mihăești.

Femeile care lucrează în cadrul Cooperativei Agricole au absolvit cursuri de igienă în alimentația publică și lucrător în alimentația publică și au expus deja produse agricole la un târg de profil organizat la București. Proiectul se derulează și în comuna doljeană Predești, acolo unde a fost nevoie și de finanțarea unui solar.
Proiectul este finanțat de Fundația Stop Hunger prin Sodexo România şi implementat de World Vision în parteneriat cu Primăria Mihăeşti.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning