FOTO/VIDEO Cei mai buni paramedici din România sunt vâlceni!

Echipa paramedicilor de la ISU Vâlcea a reușit să câștige madaliile de aur la Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor a cărei finală a avut loc la Mioveni. Cei patru angajați ai instituției vâlcene au dominat cu autoritate competiție și au terminat pe prima poziție pentru a patra oară consecutiv.

Formația vâlceană formată din patru paramedici este o adevărată sperietoare pentru adversarele din țară în condițiile în care a câștigat de patru ori la rând medaliile de aur. Competiția națională a ajuns la cea de-a șase ediție. A contat și faptul că unul din concurenți, Ovidiu Ciortan, a făcut fotbal de performanță, cu multe meciuri la activ în primele eșaloane ale României.
“Acum zece ani am participat la prima mea intervenție, la Bunești, nu o să uit niciodată. A fost vorba de o agresiune, am avut mari emoții. Am prins experiență în acești 10 ani și așa au venit și rezultatele bune de la concursuri”, spune Ovidiu Ciortan.


“Sunt unul din componenții echipei. Pregătirea a fost aici în curte și aici se face mereu. Pentru probele de descarcerare mergem la Remat. În plus, este vorba de munca de zi cu zi, cel mai bun antrenament posibil. Eu în sistem am intrat din 2010, am făcut-o pentru că mi-a plăcut, acum îmi place și mai mult. Nu e ușor, dar nici nu pot spune că e greu dacă îți place ceea ce faci”, completează colegul său, Cristian Cârciumaru.
“La început mi-a fost mai greu, povesteam tot ce făceam. Apoi, cu timpul, m-am obișnuit, ajung acasă și uit tot ce a fost la locul de muncă”, este de părere un alt component al echipei, Lucian Gavrilei.
“Eu sunt scafandru autonom, este nevoie și de postul meu. Eu, alături de colegul Cârtciumaru suntem cei mai vechi în schipă, de acum cinci ani”, conchide Rareș Petria.


Echipa de la ISU Vâlcea o să reprezinte România la Campionatul Mondial de profil care va avea loc în Africa de Sud. La precedenta participare la faza mondială, cei patru vâlceni s-au clasat pe locul 10. “Este al patrulea an consecutiv în care echipa noastră a terminat pe primul loc. Lotul este format din trei persoane și o rezervă. Trebuie scos în relief devotamentul lor. Domnul Cîrciumaru, de exemplu, s-a accidentat la o competiție de minifotbal. Trebuia să își pună piciorul în ghips, dar nu a făcut-o, tocmai pentru a merge la competiție și s-a tratat abia apoi. Valoarea acestor oameni este dată nu doar de concursuri naționale, ci și de cele internaționale. Au participat la două competiții mondiale, în Brazilia și la Târgu Mureș. De menționat că acolo se participă cu două persoane, în loc de trei”, a declarat Dan Pascaru, Comandant ISU Vâlcea.
Paramedicii vâlceni nu vor să își piardă supremația nici în 2019 și au început deja antrenamentele. Cel mai bun antrenament pentru ei este, însă, activitatea din teren de care nu duc deloc lipsă.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning