FOTO/VIDEO: Calificări profesionale din Domeniul Silvicultură dobândite la Liceul Tehnologic Forestier:

  • Tehnician în silvicultură și exploatări forestiere (Liceu)
  • Tehnician silvic ( Școală Postliceală)

Aceste calificări, Tehnician în silvicultură și exploatări forestiere și Tehnician silvic, se obțin prin formarea competențelor cheie și tehnice generale și specializate, cuprinse în Standardul de Pregătire Profesională, nivel 4 și 5. Pregătirea la aceste nivele presupune dobândirea unor abilități și competențe tehnice care vor permite elevilor ieşirea pe piaţa muncii sau aprofundarea pregătirii prin parcurgerea unor cursuri de nivel superior, în cadrul unei şcoli postliceale sau facultăţi de profil silvic, sau în oricare alt domeniu.

Tehnicianul în silvicultură și exploatări forestiere absolvent cu certificat de competenţe profesionale va putea desfaşura sarcini de supraveghere, coordonare, execuţie, planificare şi organizare a lucrărilor de regenerare, îngrijire şi conducere a arboretelor, de producere a puieţilor forestieri, lucrări mecanizate în cultură şi exploatare. De asemenea vor dobândi abilităţi de coordonare a lucrului în echipă, de verificare a respectării normelor de sănătate şi securitate în muncă, de asigurare a calității.

Calificarea Tehnician silvic este o oportunitate şi o necesitate a pregătirii tinerilor care vor să se integreze pe piaţa muncii în sectorul exploatării pădurilor şi care vor să dobândească competenţe de execuţie a lucrărilor silvice.
Această calificare oferă absolvenţilor competenţe şi abilităţi cheie prin care aceştia să poată organiza ansamblul activităţilor de cultură, protecţie, extragere şi de punere în valoare a masei lemnoase, mecanizare, vânătoare şi salmonicultură etc. cu scopul de a se asigura continuitatea fondului forestier cât şi de a satisface diferite cerinţe ale societăţii.

Liceul Tehnologic Forestier, Râmnicu Vâlcea, Judeţul Vâlcea, beneficiază de o pepinieră didactică și o cabană forestieră unde elevii de la profilul silvicultură au posibilitatea plantării, repicării si întreţinerii culturilor de puieţi şi diferite specii de arbuşti ornamentali.
Pentru o mai bună pregatire practică a elevilor de la profilul de silvicultură s-au încheiat parteneriate cu Direcția Silvică Vâlcea, Ocolul Silvic Râmnicu Vâlcea etc.
Complexitatea sarcinilor ce revine silviculturii şi silvicultorilor pe linia apărării, conservării, ameliorării şi valorificării intensive şi raţionale a fondului nostru forestier pun cu pregnanţă în evidenţă necesitatea aprofundarii cunoştinţelor privind specificul structural, funcţional şi sistematic al ecosistemelor forestiere, precum şi tehnologiile de întreținere și îngrijire a acestora, de aplicare a regimelor și tratamentelor. Aceasta impune formarea unei forțe de muncă calificată în acest domeniu.

Membrii Catedrei de Silvicultură:
Ing. Popa Ecaterina, Ing. Smedoiu Sorin, Ing. Răcășan Remus
Director: ing. prof. Staicu Gabriela