FOTO/VIDEO Bibliotecă stradală în Râmnic

O inițiativă lăudabilă a luat naștere la Râmnicu Vâlcea. Sub sloganul ”Râmnicul citește!”, bibliotecarii vâlceni sprijiniți de autoritățile din municipiu au deschis luni, 12 martie, în centrul orașului un stand de unde cei interesați pot să împrumute, liber și gratuit, cărți pe care să le citească.


Conceptul de bibliotecă stradală nu este unul nou în Europa și nici în România, dar ceea ce și-au dorit autoritățile locale și bibliotecarii din Râmnicu Vâlcea prin deschiderea acestui loc al cărților este să le ofere cetățenilor un spațiu cultural în aer liber în care tinerii și nu numai să descopere sau să redescopere plăcerea de a citi. Este și un gest de încredere acordat cetățenilor care au astfel posibilitatea să ia cărțile dorite, fără a mai fi nevoie să se înregistreze în niciun fel, pe care apoi să le returneze sau să le înlocuiască cu altele.


“Am decis să dăm curs inițiativei celor de la Biblioteca Județeană Antin Ivireanu. A durat ceva, o lună jumătate sau două luni până am găsit modelul de bibliotecă stradală. Avem deja două, una o vom pune în Ostroveni și mai dorim să amplasăm în Parcul Zăvoi. Orice cetățean poate să vină aici să ia o carte să o citească, o poate duce şi acasă. Dacă vrea o aduce înapoi dacă nu, nu. Poate să aducă alta. Eu sunt convins că vâlcenii vor aduce aici cărți și biblioteca o să fie în permanență plină. Și eu am acasă multe cărți, am umplut portbagajul și le voi dona”, ne-a declarat Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea.


“Ideea susține misiunea constantă a bibliotecii de a încuraja lectura și de a promova potențialul cultural și educativ, dar și de recreere al orașului. Cărțile provin din donații și pot fi împrumutate fără înregistrare. Dincolo de faptul că ne propunem să încurajăm locuitorii Râmnicului să citească, vrem să încurajăm spiritul civic și vrem să-i încurajăm pe oameni să doneze. Un prim exemplu l-a dat chiar domnul primar care a acceptat fără rezerve proiectul și în plus a donat cărți”, completează Alina Nicola, sef serviu proiecte și programe din cadrul BJAI Vâlcea.

“Traversăm o perioadă în care tineretul citește mai puțin, își ia informația mai mult de pe facebook, de pe internet. Fără cultură generală, însă, uităm de unde am venit și unde mergem. Le mulțumim celor de la bibliotecă pentru ideea pe care domnul primar a pus-o în pratică imediat. Sper ca această bibșiotecă să fie plină și la anul și peste doi ani”, spune și Eusebiu Vețeleanu, viceprimar Râmnicu Vâlcea. Zeci de tineri de la unități școlare din municipiu au fost și ei prezenți la deschiderea acestui spațiu.


Elevii Liceului Sanitar “Antim Ivireanu” au dăruit trecătorilor flori și semne de carte realizate de ei în cadrul atelierului handmade. Au adus cu ei și volume pe care le-au donat bibliotecii stradale în speranța că exemplul le va fi urmat și de alți colegi. Autoritățile locale întenționează să dechidă astfel de standuri și alte zone ale orașului. Următoarea bibliotecă stradală din Râmnicu va fi cartierul Ostroveni, dar cu siguranță și parcul Zăvoi va avea un astfel de loc cu cărți până la vară.

Gabi Cîrjaliu
Video Edy Henning