FOTO/VIDEO Autobuze pe gaz natural la Râmnic! Primele astfel de mijloace de transport în comun din România circulă în municipiul nostru

Râmnicu Vâlcea este primul municipiu din România care beneficiază de autobuze propulsate de gaz natural comprimat. Trei astfel de autovehicule au fost achiziționate de ETA – societatea de transport în comun a municipalității și circulă încă de azi pe diverse trasee.

Investiția se ridică la aproximativ 300.000 de euro. Sistemul modern de confort și nivelul de zgomot redus îi încântă pe vâlcenii care folosesc transportul în comun și are spun că o astfel de investiție era neceară. Cu un astfel de autobuz pot circula maximum 33 de persoane, dintre care 16 pe locuri, restul în picioare.


“Sunt autobuze propulsate cu gaz natural comprimat. Au o capacitate de 33 de locuri. Sunt dotate cu tot ce înseamnă sisteme de confort, de la căldură iarna până la aer condiționat vara. Un lucru foarte important, nivelul de zgomot este unul foarte redus”, ne-a declarat Ștefan Davidescu, director ETA Râmnicu Vâlcea.


În viitor, conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea va accesa un proiect european pentru transportul în comun, în valoare de 22 milioane euro. Vor mai fi achiziționate cu ajutorul banilor europeni încă 23 de autobuze pe gaz natural comprimat. “Eete un lucru foarte bun pe care l-a făcut directorul de la ETA. S-au achiziționat aceste trei autobuze pe gaz, primele din țară. Bucuria cea mai mare pentru mine este că am accesat un proiect european pentru transportul în comun, cu 22 de milioane de euro bani garantați. Vom mai cumpăra încă 23 de astfel de autobuze, urmând ca de restul de bani să modernizăm baza. Este interes să ducem aceste autobuze pe traseele care trebuie. Vă dau un exemplu, nu era normal să trimitem un autobuz cu 50 de locuri la Fețeni, cu 12 călători în el. Autobuzele au costat 100.000 de euro fiecare și sunt noi. Sunt convins că vâlcenii sunt niște oameni extraordinari și vor întreține aceste autobuze”, spune primarul Râmnicului, Mircia Gutău.


Cele trei autobuze cumpărate de societatea de transport în comun vor intra în uz încă de mâine, pe trasee solicitate de mai puțini vâlceni, sperându-se atfel să se facă o economie la bugetul local al Râmnicului.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning