FOTO/VIDEO: Ambasadorul Georgiei în vizită la Vâlcea!
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea a primit miercuri, 12 decembrie, vizita Excelenţei Sale Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România. Diplomatul georgian a inaugurat o expoziție care are ca temă împlinirea a 100 de ani de la prima republică a Georgiei. Cu prilejul vizitei de la Râmnicu Vâlcea a ambasodorului din Georgia, fondul bibliotecii Antim Ivireanul s-a îmbogățit cu un album bilingv, engleză și georgiană, care descrie procesul electoral de acum 100 de ani. Expoziția poate să fie vizitată de vâlceni timp de o lună de zile.
“Suntem onorați să primim această vizită. Avem o expoziție de excepție care poate fi văzută timp de 30 de zile. Aflăm povestea primei republici moderne a Georgiei după dominația Imperiului Rus. România a fost printre primele state care a recunoscut independența Georgiei. Fondului bibliotecii noastre s-a îmbogățit cu un album care arată procesul electoral din acea perioadă. Avem noi perspective de colaborare dintre cele două state”, a spus Remus Grigorescu, manager Biblioteca Județeană Antin Ivireanul Vâlcea.
“Acum șase luni m-am întâlnit pentru prima dată cu domnul ambasador, tot cu prilejul unei vizite la Râmnicu Vâlcea. Domnia sa a revenit în județul nostru și a îmbogățit fondul de carte al bibliotecii. Eu îmi doresc ca schimburile dintre cele două state să nu rămână doar pe palierul cultural, vreau să fie și pe alte domenii. Văd că domnul ambasador s-a legat sufletește de Vâlcea, așa cum și noi ne-am legat sufletește de Georgia”, completează Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
Nikoloz Nikolozishvili a vizitat Râmnicu Vâlcea și acum o jumătate de an, atunci a donat câteva exemplare din epopeea națională a Georgiei “Viteazul în piele de tigru” de Șota Rustaveli.
“Anul acesta poporul georgian are o sărbătoare mare, 100 de ani de la Adunarea Națională aleasă în mod democratic care a anunțat clădirea Republica Democrată a Georgiei. A fost statul care a acordat drepturi egale de vot bărbaților și femeilor și a abolit pedeapsa cu moartea. Din păcate, după doar trei ani am fost anexațI de Rusia bolșevică. Sute de mii de persoane au fost exilate din țară, alte zeci de mii de oameni au fost împușcați. Nici acum nu știm unde se află mormintele lor”, le-a spus celor prezenți Nikoloz Nikolozishvili, ambasador Georgia. Între Georgia și Râmnicu Vâlcea există o strânsă legătură culturală datorată lui Antim Ivireanul, patronul bibliotecii și ocrotitorul orașului. Venit din Iviria (Georgia de astăzi), Antim Ivireanul a fost episcop al Râmnicului între anii 1705 – 1708, perioadă în care a înființat o tipografie la Râmnic.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning